Miau.bg»Статии»Кучета»Любопитно за кучетата»Защо кучето ме гледа втренчено?

Защо кучето ме гледа втренчено?

Защо кучето ме гледа втренчено

Не би трябвало да е трудно да разберем защо едно куче се взира в стопанина си, нали? Те ни обичат и ни се радват! Или може би искат нещо вкусно за хапване? Или се опитват да ни кажат нещо? Нещо ги тревожи?

В крайна сметка май не е толкова лесно да разбере човек какво точно иска да му каже четириногия му приятел и трябва да следим поведението на кучето. И все пак някои кучета наистина изпадат в крайности като следват стопаните си навсякъде с мрачни очи, сякаш това, което искат от стопанина си е толкова очевидно, че той трябва да се е сетил вече.

Нека го приемем. Кучетата обичат стопаните си, но когато се взират в очакване, обикновено не е защото са се прехласнали в любов и лоялност към вас. По-скоро това е, защото те мислят, че може да получат нещо. И обикновено това “нещо” е вкусна кучешка храна.

Но кучетата могат - и го правят - да се взират в собствениците си и за много различни неща, които не са свързани с храна. Истината е, че всичко, което едно куче иска и което може да бъда осигурено от човека му, може да се превърне в причина за втренчено зяпане - било то защото иска да си играе с вас, защото иска да излезе на разходка с колата или защото иска да отидете да потичате заедно.

Възможно е също кучето да ви гледа втренчено просто защото търси внимание или може би просто чака похвала или команда. Особено ако доскоро сте играли или сте учили нов трик, то може да е нетърпеливо да го покаже и да получи одобрението ви.

Друга причина, поради която кучето може да се взира немигащо с вас е защото сте му интересен. Някои дресьори смятат, че повечето кучета обичат да се опитва да четат емоциите на стопаните си по изражения на лицето им.

Кучето ме гледа

Във всеки случай, втренченото взиране на кучето обикновено се смята за нещо положително. Много дресьори насърчават кучетата да се взират в собствениците си, докато чакат техните команди или наставления. И ако самите вие никога не сте се взирали дълбоко в очите на кучето си, е препоръчително да пробвате - може да бъдете приятно изненадани от това много полезно занимание.

Преди да опитате, имайте предвид, че гледането директно в очите на кучето може да се приеме от кучето като пряко предизвикателство. Ето защо взаимното втренчване е дейност, която трябва да бъде насърчавана само в контекста на здравословни взаимоотношения куче-човек, които не са опетнени от някакъв вид агресия или поведенчески аномалии.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest