miau.bg»Статии»Кучета»Любопитно за кучетата»Характер и поведение на шиба ину

Характер и поведение на шиба ину

Характер и поведение на шиба ину
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Шиба ину е интересно куче с гъста козина, разпределена на три пласта по тялото. Използвани са главно като ловни кучета и охранители на дома. Изборът на породата за тези дейности е определен от характера на шиба ину.

Може да се каже, че става въпрос за трудно за отглеждане животно. То е интелигентно, с доста сложен характер. По характер шиба ину е упорит и независим член на семейството, а от опит е известно, че и при хората, и при животните това означава само едно - създаване на проблеми. Това важи и за представителите на тази японска порода.

Пухкавият и с мила физиономия домашен питомец е посветен на хората, които го отглеждат, обича да прекарва време с децата, споделяйки игрите им, но има своите особености, които изискват заострено внимание от страна на собственика и много такт и търпение.

Трябва да се има предвид, че тези кучета съвсем ненадейно може да се откъснат и да избягат в неизвестна посока. По време на обучението шиба ину могат да проявят упоритост и да откажат да се подчиняват на команди.

По тази причина не се препоръчват като първи домашен питомец за хора без опит, които е много вероятно да не успеят да се наложат над своя любимец.

Тези трудности обаче не са причина за отказ от отглеждане на шиба ину, което може да бъде покорено с внимание, търпение и правилно отношение. Увереното и спокойно, но твърдо поведение е пътят към неговото укротяване, а наказанията не могат да проработят изобщо.

Тъй като е много умно животно, шиба ину притежава способност да заблуждава стопанина си с различни трикове, когато иска да се наложи или да прикрие своите пакости. Той хленчи жално или гледа виновно, за да събуди умиление у човека и да избегне мъмрене или наказание.

Шиба ину

Това често се случва, тъй като в ранна възраст породата е склонна към унищожаване на покъщнината, дъвчене и чупене на вещи. Социализацията на кученцето и възпитанието е необходимо да започне от ранна възраст.

Шиба ину се разбират добре с други домашни любимци и съжителстват успешно с котки в семейството. Те са спокойни и уравновесени, когато са правилно възпитавани.

Ако собственикът не се справя със своя питомец, се препоръчва работа с опитен треньор, който да възпита кучето, тъй като е наложително за неговата адаптация.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest