Miau.bg»Статии»Птици»Други птици»Ползи от отглеждането на птица за домашен любимец

Ползи от отглеждането на птица за домашен любимец

Ползи от отглеждането на птица за домашен любимец

Интелигентни и красиви, птиците-компаньони носят много ползи за своите стопани. И макар грижите за тях да не са малко, в края на краищата всичките усилия ще си заслужават.

Ето които са някои от предимствата от отглеждането на птица за домашен любимец:

Птиците имат дълъг живот

Повечето птици-компаньони имат доста по-дълъг живот в сравнение с доста други домашни любимци. Това означава, че няма да ви се налага да се справяте с тъгата по загубата на домашния си любимец само след няколко години, както би се случило ако си отглеждате морско свинче, хамстер или голямо куче.

Домашните птици са наистина приятели за цял живот. Много видове папагали могат дори и да ви надживеят, така се се уверете, че има кой да гледа дългодишния ви приятел, когато почнат да ви се трупат годините.

Птиците водят до социална интеракция

Ползи от отглеждането на птица за домашен любимец

Последни проучвания показват, че отглеждането на птици като домашни любимци насърчава социалните интеракции, което е полезно за вашето психично здраве. Много по-приятно е, особено за хора, които живея сами, да се приберат и да чуят как домашния им любимец ги поздравява сърдечно със Здрасти, приятел! Здравей Здравей! след дълъг работен ден.

Също така те насърчават интеракция и с други собственици на домашни птици, като например хора от форумите за птици или от местния ви клуб за собственици на гълъби.

И разбира се, не бива да забравяме и самите домашни любимци изискват внимание. Може да бъде доста шокиращо първия път, когато чуете папагала ви да се опитва да конструира изречение, за да обясни нещо, за което не знае думата. Това е моментът, в който осъзнавате, че говорите с вашия домашен любимец, а не на него.

Птиците изискват грижа и внимание

Хората често изпитват "необходимост" да възпитават и да се грижат за някого. Преди време по-големите деца често помагаха в грижата за по-малките си братя и сестри, а след това повечето от тях рана създаваха свои семейства и деца. Но в днешно време по-често се случва семействата да имат само по едно дете или изобщо да нямат деца.

Домашните любимци са перфектен отдушник за необходимостта на хората да се грижат за някого. Птиците домашни любимци са особено добри за това, защото те изискват много внимание и интеракции с вас, за да бъдат здрави и щастливи - точно като хората.

Птиците учат на съпричастност

Птиците насърчават съпричастността. Домашен любимец, с когото можете да говорите и който ясно разбирате какво чувства, може да помогне за създаването на чувство за съпричастност, помагайки за по-лесното разбиране на чуждите мисли и чувства.

Птиците помагат за намаляване на стреса

Ползи от отглеждането на птица за домашен любимец
Снимка: BoredPanda

Игрите с домашните любимци и разговорите с тях могат да понижат нивата ви на стрес, а също така и кръвното налягане, което е добре за вашето здраве. Какво по-релаксиращо от това да почесвате папагала си, докато седи в скута ви или да гушкате какадуто си, докато двамата сте се отпускали на дивана?

Доказано е, че галенето на животно намалява стреса и понижава кръвното налягане. Само не забравяйте да се галите срещу оперението на птицата, за да избегнете повишаването на нивото на стрес на вашия домашен любимец. Птиците обикновено не обичат да им се заглаждат перата, докато ги пипате.

Птиците поддържат ума ви остър

С напредването на възрастта реакциите ви се забавят и ума ви затъпява. Това може да ви изложи на риск от ранна деменция. Изразът "използвайте го или ще го загубите" се отнася в пълна сила както за мозъка ви. Ученето на трикове на вашата птица поддържа ума ви остър и същевременно забавлява вашия пернат приятел. Това мозъчно упражнение е по-добро от медикаментите за насърчаване на здравословното когнитивно функциониране.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest