Питерболд

Питерболд
Снимка: artbot/pixabay.com

Котките са невероятно примамливи за домашни любимци. Те дават в максимална степен нежност и мекота в общуването, както и усещане за спокойствие и нега, за един вечен релакс. В същото време са любвеобилни, мили и привързани към дома.

Съществува обаче малък проблем. Повечето котки имат стабилна космена покривка, която при някои дългокосмести породи котки е значителна. Това е сериозна пречка пред хората с алергии.

Резултат на търсенията на животновъдите са котките без косми, като най-известната порода е Сфинксът. Интересни попадения обаче продължават да се появяват след кръстосване и едно от най-новите е породата Питерболд. Името ни насочва към родата на котето - Русия и старото име на Санкт Петербург.

За любителите на редки нови породи е информацията за Питерболда.

История на породата Питерболд

Питарболд е порода котки от руски произход. Породата е родена през втората половина на 1994 година в Санкт Петербург в резултат на експериментно чифтосване на мъжки Дон (Донски сфинкс) без козина и ориенталска късокосместа женска. Опитът е извършен от руския фелинолог Олга Миронова. Ако трябва да се обясни това, което е бил замисълът на фелинолога, то е да се въведе в популацията сиамците доминиращия безкосмен ген, заимстван от Донски сфинкс.

Първите 2 котила дават като резултат 4 котенца и точно те са основателите на породата.

През 1996 година породата е приета в Руската селекционна котешка федерация и получава своя стандарт. Година по-късно е приета и в Международната котешка федерация.

Днес породата котки Питерболд се развива в посока на съвременните ориенталски и сиамски типове, характерни с дългата си муцуна, големи раздалечени уши, плоски скули и елегантно тяло, стоящо на дълги крака.

От тук може да се направи извод, че тази нова порода насърчава чифтосването с ориенталски и сиамски котки и вариации на полудългокосмести от балийски котки и явански породи. Балийците и яванците са били елиминирани обаче от приемливия списък през 2005 година.

От 1 май 2009 година питерболдите са приети да участват в състезания в шампионския клас. Една година преди това е приета за състезание котка с палто тип четка.

Отглеждане на Питерболд
Снимка: Pixels/pixabay.com

Стандарт за породата Питерболд

Питерболд има много характерен външен вид. Главата на котката е тясна, клиновидна, с плоски бузи и чело, със здрава, но не остра муцуна. Наблюдават се вертикални гънки на челото, които се отклоняват хоризонтално над очите.

Брадичката на животното е на една линия с върха на носа. Това прави линията на профила права.

Ушите на Питерболда от породата са големи, но в основата си не са широки и леко раздалечени.

Очите им имат бадемовидна форма, косо поставени, зелени или сини на цвят.

Тялото им е дълго, плътно, мускулесто, с дълбока линия на слабините.

Породата Питеболд се характеризира с дълги и тънки, но здрави крайници. Предмишниците са прави, а краката са овални. Има дълги пръсти и доста подвижни.

Опашката на котето също е дълга и права, като на нея може да има остатъчни косми.

Кожата е тънка, нежна с гънки. Може да има остатъчно окосмяване на маншетите в основата на ушите, на муцуната, лапите и долните части на крайниците, както и на опашката. Когато времето е студено, фината космена покривка по тялото е по-добре забележима. Котката няма мигли.

Възможни са много цветове на кожата.

Типове кожа при породата Питерболд

- Четка - котето е покрито с косми. Те могат да бъдат дълги или къси, твърди, завити частично или изцяло. Възрастното животно остава същото или на гърба и врата му се появяват петна с частична плешивост.

Котка Питерболд

- Къса четка (Четка на точка) - на практика е същото като първата вариация. Може да има съвсем къса коса на гърба и главата, а опашката му е пухкава. Възрастното животно има дебел косъм коса само на муцуната, лапите и опашката на котката, тоест на точките. Тялото е напълно голо.

- Велур - котето има къса или дълга мека козина по цялото тяло, което го прави да изглежда рошаво. На краката и опашката козината е по-дебела и дълга. Възрастното животно може да има къса остатъчно коса на лапите и муцуната, може да я съблече почти напълно, оставайки „ по чорапи”. Грубите косми падат по-трудно, отколкото меките.

- Флок - животно, което по правило няма вежди и мустаци, или има къси мустачки. Козината по тялото му не е повече от 2 милиметра дълга. На допир е копринено, сякаш е от кадифе.

- Без козина (голо) - напълно е лишено от косми, само на отделни места може да има остатъци. Кожата му е покрита със специфични секрети, което я прави каучукова на допир.

- С права коса - при липса на гена без косми, животното има свойствата на своите роднини - сиамската котка и ориенталската котка. То е с нормална козина и прави мустачки. Притежава обаче характера на Сфинкса и някои негови черти. Има характерната за ориенталския тип къса, права козина и цветови вариации, характерни за сиамците и ориенталската група котки. Козината му е много типове и е преходна, затова е трудно да се отгатне как ще изглежда като възрастно.

Характер и поведение на Питерболд

Питерболд са много ценни животни заради своя чудесен характер. Те са много сладкодумни и непрекъснато комуникират със стопанина си. Освен това са привързани, миролюбиви, любопитни, умни котки и енергични. Може да бъдат определени като средно вокални, непрекъснато следват стопанина и искат да общуват с него. Живеят мирно с други себеподобни, както и с други домашни любимци. Подходящи котки за деца са.

За тези котета казват, че приличат много на кучетата. Лесни са за обучение, отговарят на името си и ако бъдат повикани, се отзовават.

На хора, които работят и отсъстват продължително се препоръчва да имат повече от едно животно, защото са социални и страдат от самотата.

Грижи за Питерболд

Питерболд - котка без козина

Отглеждането на Питерболд не се различава в много отношения от отглеждането на домашна котка по отношение на хранене на котката и поддръжка, но с уговорката, че това не се отнася до особеностите на породата.

Най-напред трябва да се държи сметка, че кожата на безкосмените котки са държи като кожата на човека. Тя се поти, когато е горещо и при слънчеви бани през лятото.

Голите сфинксове са много чувствителни към слънчевите лъчи. Те бързо изсъхват, кожата се наранява и има нужда от защита. На местата на триене се получава пигментация, а при липса на слънце пигмента изчезва. По време на бременност и кърмене на женската пигментацията се увеличава.

При липса на каквото и да е палто цветът се появява направо върху кожата. Този кожен пигмент придава само нюанс на цвета на животното, така че е трудно да се направи някакво ясно разграничение на вариациите на цветове и изсветляването им.

Грижа за малки котенца Питерболд

Котенцата Питерболд много рано отварят очи и това се дължи на липсата на косми. Това става от третия до петия ден след раждането. При всички други породи котки ранното отваряне на очите води до изсушаване на очната ябълка и слепота. При този порода обаче малките присвиват очи и мигат, а слъзните жлези успяват добре да овлажнят очите.

Същият фактор при порасналите Питерболди води до повишено сълзене, което е особено забележимо при хранене. Затова се използва израза за крокодилските сълзи при хранене.

Друга особеност при отглеждането на Питерболд е, че тези котки отделят восъчно лепкаво вещество. Това е кожна смазка, нещо като допълнителна защита. Ако е много, се отстранява с кърпа, потопена в детско масло.

Питерболд е сред екзотичните породи котки, сред които са още Бамбино, котка елф и Канадски сфинкс.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати