Miau.bg»Статии»Птици»Папагали»Чести заболявания при папагалите

Чести заболявания при папагалите

Чести заболявания при папагалите
Снимка: rutpratheep0/pixabay.com

Смятат папагалите за устойчив и здрав вид птици. Но все пак те също страдат от някои болести, които често са с фатален изход, или пък са опасни и за хората. Бъдещият собственик на папагалче трябва да бъде добре осведомен за опасностите, които стоят пред неговия питомец и да се научи да разпознава болестните неразположения, различавайки ги от настроенията.

По правило острите заболявания при папагалите се разпознават по-лесно от скритите, които имат като общ признак най-често загубата на апетит. Друга забележима разлика е поведението - стои с настръхнала перушина или крие главата си под крилото. Може да се установи заболяване и с промяната на екскрементите. Най-общо болестите по папагалите биват няколко вида.

Гъбични заболявания по папагалите

Гъбичните инфекции са особено коварни и най-често поразяват папагалчетата лори. Най-често заразяването става при транспортиране, а гъбичките се задържат в гърлото и канала на носа. Може да доведат до бронхиална астма или да поразят бъбреците, черния дроб и други органи. Засега лечение на гъбички извън гърлото няма.

Аспергилоза

Болен папагал

Птиците се заразяват с тази болест още при транспортирането. Установява се чрез промените в дишането, шумовете, издавани от гърдите са индикатор за наличие на болестта при папагалчето. Спорите на гъбата се пренасят от не добре почистени съдове за храна или пръчки за сядане. Друга особеност е, че птицата често отваря клюна си, сякаш се прозява.

Кандидоза

Това също е гъбично заболяване, пренасяно от бактерията кандида. Тя си намира място в клюна или гушата на птицата. Резултат е също от лоша храна, а недостигът на витамин А благоприятства развитието на болестта. Има лечебно средство за болния папагал.

Паразитни заболявания при папагалите

Това са друг вид заболявания при папагалчетата. Собствениците им трябва да внимават за:

Сингамоза

Причинител е вид кръгъл червей в трахеята на птицата. Тези червеи се хранят с кръвта на птицата и предизвикват анемия Признаците се често кихане, тръскане на главата, шумно дишане. Птицата може да се задуши. Лечението се извършва в домашни условия, има необходими препарати за това.

Аскаридоза

Болести по папагалите
Снимка: SHAWSHANK66/pixabay.com

Тази болест Аскаридоза също се причинява от няколко вида червеи, които се поглъщат с храната и водата и стигат до тънките черва на птицата. Младите птици спират развитието си, а възрастните често си скубят перата, развиват и други невропатии. Лечението се прави с противопаразитни средства от ветеринар.

Заразни заболявания при папагалите

Най-опасна е така наречената болест на клюна и перата. Причинява се от вирус, който се поема с храна и вода и е устойчив в природата. Болестта е остра и хронична. Лечение няма и птиците умират бързо при острата форма, а при хроничната могат да живеят години при добри грижи за папагала.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest