Miau.bg»Статии»Птици»Други птици»Правила при отглеждане на пъдпъдъци

Правила при отглеждане на пъдпъдъци

Правила при отглеждане на пъдпъдъци
Снимка: Nel_Botha-NZ/pixabay.com

Отглеждането на пъдпъдъци е отговорна задача и често е далече по-трудна от отглеждането на други домашни птици, макар да се смята, че ако някой ентусиаст има опит в отглеждането на пилета, той ще се справи и с пъдпъдъци по подразбиране. Тези малки пернати имат основни изисквания към температурата, храната и светлината, от които зависи успехът на начинанието.

Изисквания към местата на отглеждане

Помещението за отглеждане на птиците трябва да бъде затоплено до 19-22 градуса и тази температура е нужно да се поддържа постоянно. Притокът на свеж въздух е много важен, което означава, че е необходима вентилация. Съветът е на 1 килограм жива маса да се осигури 1-1.5 кубически метра въздух.

Повечето хора знаят, че тези птици не обичат течението. Студеният въздух е направо пагубен. Той снижава продуктивността им. Често се наблюдава загуба на пера, ако птиците страдат от течение. Добра идея е да няма прозорци, които водят до проблем със студа.

Осветление на помещението

Пъдпъдъчи яйца

Стабилното снасяне на ценните пъдпъдъчи яйца, както и жизнеспособността на птиците зависят от дължината на светлата част от деня. Ярката светлина не е подходяща, защото птиците стават нервни, агресивни и се кълват взаимно. Лампата от 40-50 вата дава подходящо осветление за нормално поведение на птиците. Нужна е 17 часа светлина, за да снасят добре. Осветлението се пуска и спира по едно и също време всеки ден.

Влажност на въздуха

При отглеждането на пъдпъдъците е нужна сравнително висока влажност - 55 процента. По-ниската се отразява на снасянето на яйца, добивът намалява. Освен това перата на птицата също се повреждат, чупят се и тя има разрошен вид.

Прекалената влажност също не е полезна, оптималното количество влага е 60-70 процентно.

Температура на въздуха

Пъдпъдъците се чувстват най-добре при 20-22 градуса. Колебанията, които са допустими нагоре и надолу, са около 2-3 градуса. Под тази температура снасянето на яйца спира. Студът кара пъдпъдъците да се скупчват в средата на помещението, да се удрят взаимно, при което някои от тях загиват.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest