Съвети при хранене на пъдпъдъци

Съвети при хранене на пъдпъдъци
Снимка: Nel_Botha-NZ/pixabay.com

Пъдпъдъците са желан ловен обект в дивата природа, подобно фазановите птици, но могат да се отглеждат и в домашни условия, във ферми за пилета. Целта е не само добивът на по-различно птиче месо, но и търсените пъдпъдъчи яйца, които са ценени заради вкусовите им качества, както и защото в тях не може да се зароди салмонела заради твърдата им черупка и здравата ципа.

Да се отглеждат пъдпъдъци в домашни условия не е по-трудно, отколкото да се гледат пилета и това занимание е доходоносен бизнес за креативни хора.

В отглеждането на малките птици най-важният дял се пада на изхранването на пъдпъдъците. То не е трудно, ако се върши по план, съобразен с целите на изхранване - дали птиците се гледат за месо, за яйца или за разплод.

Независимо от целта като първи съвет, който се отправя към хората, превърнали заниманието в бизнес е, че пъдпъдъкът е претенциозен към храната. Той се нуждае от храна с високо качество и ако не е я получава, това се отразява зле на здравето му.

Ако храната за пъдпъдъци с високо качество е недостъпна по някаква причина, може да бъде заменена с храна за пуйки, която съдържа повече протеин от пилешката храна. Храната за кокошки може да се дава на пъдпъдъци, ако те се отглеждат основно с цел месо.

При интерес към пъдпъдъчите яйца храната на пуйки трябва да бъде проверена за наличие на лекарства в нея. Всяка промяна или избор на храна е добре да се консултира с диетолог, за да не се получат нежелани реакции.

Известно е, че около 80 процента от храната на пъдпъдъците се състои от зърнени храни. В състава на смеските влизат натрошената царевица, ечемикът, овесът, ръжта и пшеницата, соргото, просото, овесените ядки, слънчогледовите и други семена.

Храната трябва да е добре структурирана, без да се дава превес само на 1-2 вида. В хранилките може спокойно да се остави повече храна. Няма опасност пъдпъдъците да се прехранят. Те са отлично балансирани птици и спират да се хранят веднага щом се почувстват сити.

Добре е храната да е раздробена на хапки, но без да се пюрира, птиците не харесват това, а и не е особено полезна. Пюретата не бива да имат прекалено много брашно, ако ще се предлагат.

Добре е да се знае, че една възрастна птица изяжда около 20-25 грама храна на ден.

Храни за пъдпъдъци
Снимка: writertess/pixabay.com

Хранилките за пъдпъдъци трябва винаги да са чисти, сухи и достъпни. Те трябва да са на нивото на главата на птицата. Старата и вмирисана храна трябва да се изхвърля, а не да се почиства, както и да се пази от мишки. Те не само я изяждат, но могат да я замърсят и да разболеят птиците.

Трябва да се осигурят достатъчно зеленчуци за пъдпъдъка, като се внимава с доматите, не бива птиците да ядат листата и стъблото на домата. Плодовете, зеленчуците и листата са около 20 процента от храната, наред със зърнените храни.

Както всички птици, пъдпъдъците обичат насекоми заради протеина в тях. Носачките и малките пилета се нуждаят много от тях.

Токсични храни за пъдпъдъците са гроздовите семки, шоколадът, магданозът, осолените храни, суровите картофи и повечето цитруси.

Малките пилета се хранят 5 пъти на ден в първите 2 седмици, след това 4 пъти и в последната седмица от първия месец по 3 пъти на ден.

Угояването на пилетата за пъдпъдъче месо трае 5-6 седмици и се извършва на 3 етапа: до 21-ви ден, до 28-ми ден и до 45-ти ден.

През цялото време на отглеждането им пъдпъдъците имат нужда от чиста и прясна вода.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest