Miau.bg»Статии»Котки»Любопитно за котките»Американски породи котки

Американски породи котки

Американски породи котки

Американските породи котки са доста разнообразни. Те са много по-екзотични, отколкото си представяме. Някои от породите котки са селектирани целенасочено за постигане на специален вид окраска или вид козина, други са селектирани, за да наподобяват вида на дивите котки, но характера на домашните пухчовци. Определено сред американските породи ще се намерят подходящи както за разбирачите от котки, така и за тези, които просто искат домашен любимец.

Американска късокосместа котка

Тази порода олицетворява типичната домашна котка. Те имат закръглени и до някъде плоски лица. Козината им е гъста, но къса, и се среща в какви ли не цветове. Имат изключително дружелюбен характер и са подходящи за семейства. Въпреки че това е порода домашни котки, корените им са още в началото на американската история. Предците им са били взимани на кораби, за да прогонват вредители, а след това са приети и в домовете.

Американски кърл

Името на тази американската порода котки идва от извитите ѝ назад уши, които ѝ придават изключително интересен външен вид. Тези уши са резултат от натурална генетична мутация, която е открита през 80-те години и с нея е селектиран американският кърл. Мутацията засяга само вида на ушите, като слухът и здравето на котката не зависят от нея. Освен че са интересни и пухкави, те също са игриви, което ги прави желани домашни любимци. Въпреки че не са особено любвеобилни, те не обичат да остават сами и изискват игри и внимание.

Бенгалска котка

Бенгалска котка

Бенгалската котка е една от по-екзотичните. Тя е резултат от успешно чифтосване на домашна котка с африканска леопардова котка. Селекцията на тази котка е била изключително успешна, тъй като след няколко поколения тя е останала изцяло с окраската на дива котка и изцяло с характера на домашна котка. Също така, официално тя се счита за домашна котка и не се изискват специални лицензии за притежаването ѝ.

Екзотична късокосместа котка

Или още наричана персийска котка за мързеливи хора. Тя е специално селектирана котка, така че максимално да наподобява персийската, но с къса козина. Има лицето на персийска котка и с късата си пухкава козина дори прилича на плюшена играчка.

Въпреки огромната си прилика с персийската котка, тя е напълно отделна порода, целенасочено копираща персийската. Освен по външен вид, породите са сходни и по характер. Единствената съществена разлика е дължината на козината и това какви грижи изисква тя.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest