Miau.bg»Статии»Птици»Папагали»Папагал Малък Александър

Папагал Малък Александър

Папагал Малък Александър
Снимка: Kolbatinger/pixabay.com

Сред папагалите видът Александър е от най-известните. Това се дължи на неговата интелигентност, позволяваща му да запаметява много думи и да имитира добре човешката реч, разполагайки с богат речников запас, а също и на атрактивния му външен вид. Папагалът Александър е изключително пъстър и показва великолепно смесени цветове.

Трябва веднага да се направи уговорка, че под това название се разбират 2 вида папагали, разговорно наричани Голям Александър и Малък Александър. Всъщност става въпрос не само за разлика в големината, но и за съществени различия, заради които са се обособили два вида папагалови птици, които са се разделили от общия си прародител още преди около 5 милиона години.

Класификация и етимология на Малък Александър

Папагалът малък Александър у нас има още редица имена. Познат е като Крамеров папагал и това название се е наложило като официално за вида птица. Наричат го също малък огърличен папагал, огърличен папагал на Крамер, зелен Александър и малък Александър.

Научното название на птицата е Psittacula krameri и е сравнително малък папагал от семейство Psittacidae. Той отделя местните ареали в Африка и Южна Азия и сега е въведен в много други части на света, където дивите популации са се утвърдили и се отглеждат за търговия с екзотични птици, търсени за домашни любимци, подобно на папагал Корела, Амазона, папагал Жако, Какаду и др.

Името на рода Psittacula е умалително от латинската дума за папагал, а специфичното название krameri е в чест на австрийския натуралист Вилхелм Хайнрих Крамер.

Познати са 2 подвида на малкия Александър, въпреки че разликите между тях са малки.

- Африкански подвид - обитава Западна Африка в държавите Гвинея, Сенегал и Южна Мавритания, на изток до западна Уганда и южните части на Судан и на север до Египет. Намира се и по долината на Нил, както и със сигурност в Гиза, понякога се наблюдава и в Северното крайбрежие, както и в Синай. Размножават го в Израел и Йордания от 80-те години на века и се смята за инвазивен вид.

- Абисински папагал с розов пръстен - негови естествени местообитания са Северозападна Сомалия, Северна Етиопия до щата Сеннар и Судан.

- Азиатски подвид

- Индийски папагал с розов пръстен, който произхожда от Индийския субконтинент и има диви и натурализирани популации по цял свят. В Австралия, Великобритания и САЩ той се нарича индийски папагал.

- Бореален папагал с розов пръстен - разпространен е също в Бангладеш, Пакистан, Северна Индия и Непал до централните части на Бирма. Този подвид е по-голям от африканския.

Как изглежда папагал Малък Александър?

Този вид папагал Александър има по-малки размери, в сравнение с по-големия си родственик. Тялото му е дълго от 27 до 43 сантиметра. Размахът на крилете му е между 42 и 48 сантиметра.

Грижи за папагал Малък Александър
Снимка: manfredrichter/pixabay.com

Опашката на Крамеровия папагал е доста дълга, между 17 и 28 сантиметра и заема значителна част от общата дължина на птицата.

Теглото на зеления папагал на Крамер варира от 95 до 140 грама.

Оперението му се различава от това на големия му събрат. Преобладава зеленият цвят на перата му. Характерна е огърлицата на врата на птицата, която дава едно от имената му - огърличков папагал. При мъжкия се наблюдава розов и черен пръстен, докато женската и младите птици не показват пръстени или имат само бледи, до тъмно сиви пръстени на врата си. Когато отглеждат Малък Александър в плен, пръстените има множество мутации, включително синьо, виолетово и жълто.

Човката на папагала е червена отгоре и завършва с остър черен връх. Долната част и гърлото са черни.

Този вид също показва сексуален диморфизъм, изразяващ се най-вече в оперението.

Разпространение и местообитания на Малък Александър

Крамеровият папагал е един от малкото видове, които успешно са се приспособили да живеят в нарушени местообитания. Той е издържал успешно настъплението на урбанизацията и обезлесяването. Като популярен вид домашни любимци, избягалите птици са колонизирали редица страни по света, включително в Северна и Западна Европа.

Те са се доказали като способни да живеят в различни климатични условия извън родния си ареал и са в състояние да оцелеят при ниски зимни температури, каквито има в Северна Европа.

Видът е включен като най-малко застрашен, тъй като популацията изглежда се увеличава, но поради това, че е много търсен като домашен питомец, а от друга страна е непопулярен сред фермерите в родните му местообитания е довело до намаляване на числеността му в местния ареал. Големи са популациите му в Германия, Франция, Белгия, Холандия, Испания и Великобритания.

Хранене на Малък Александър

В дивата природа Крамеровите папагали се хранят с пъпки, плодове, зеленчуци, ядки, плодове и семена. Дивите ята летят на няколко мили, за да се хранят в земеделските земи и овощните градини, причинявайки значителни щети. Те често посещават и градините, близо до жилищата на човека, за да взимат храна от хранилките за птици.

В Индия се хранят и със зърнени култури, а през зимата с грах. През пролетта в Египет нападат черниците, а лятото ядат фурми и гнездейки в палмите, търсят храна в слънчогледовите и царевичните полета.

В плен папагалите Малък Александър се хранят с приготвена фабрично храна, миксирана от плодове, зеленчуци, пелети, семена, както и малки количества месо за протеини. При храненето им трябва да се избягват масла, соли, шоколад, алкохол и консерванти.

Размножаване на Малък Александър

В северозападните части на Индия Крамеровите папагали образуват дойки от септември до декември. Двойките често се разпадат и следващия размножителен сезон се оформят нови двойки. През студения сезон те избират и защитават местата за гнездене, като избягват конкуренцията с други птици.

Папагал Александър
Снимка: furbymama/pixabay.com

Храненето на женската със зимни грахови култури осигурява хранителни вещества, нужни за производството на яйца.

От април до юни папагалите на Крамер се грижат за малките си. Младите папагали са готови да напуснат гнездото преди мусоните.

Папагал Малък Александър живее средно 25 години.

Мимикрия на Малък Александър

И мъжките, и женските папагали на Крамер имат способност да имитират човешката реч. Първо птицата слуша гласовете наоколо и след това копира гласа на говорещия човек. Някои хора отглеждат птици от вида точно, защото харесват говорещи папагали. Такива папагали стават доста възприемчиви и добри, защото видът е много интелигентен и се обучава лесно. Те могат да възпроизвеждат не само реч, но и мелодии.

Изискват обаче много внимание, а доверието им се гради бавно и трудно, но резултатите в обучението са отлични, ако се прояви постоянство и такт.

Отглеждане на папагал Малък Александър

Добре е папагалите на Крамер да се отглеждат във волиери, за да има достатъчно място за летене. Ако е в клетка, трябва да се пуска често да лети. Нуждаят се от играчки и предмети за дъвчене, защото често скучаят, особено ако са сами вкъщи.

Трябва да се има предвид, че Малките Александри също са шумни, макар и не толкова, колкото големите, но в гъсто населено жилищно пространство той може да се окаже проблем. Ако се насърчава и учи да говори, това ще намали нежеланите крясъци, с които изразява всичко - удоволствие от храната, нужда от внимание, радост от времето навън или просто скука. Това е красива птица за отдадени стопани.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest