Miau.bg»Статии»Мъници»Други Мъници»С какви животни могат да живеят чинчилите?

С какви животни могат да живеят чинчилите?

С какви животни могат да живеят чинчилите
Снимка: pixabay.com

Можете ли да отглеждате сладките, малки чинчили с други домашни любимци? Отговорът е: и да, и не. Всъщност е възможно чинчилите да съжителстват с други животни, но не е препоръчително. И причината е много проста – другите домашни животни могат да нападнат или да стреснат вашата чинчила.

Ако все пак нямате друг избор и трябва да отглеждате чинчила с друго животно, най-добре е да ги държите в отделни стаи. Не им позволявайте да играят заедно.

Избягвайте пряк или непряк контакт, за да ограничите разпространението на бълхи, червеи и кърлежи.

Котки и кучета

Колкото и да обичаме нашите кучета, котки или домашни порчета, трябва да сме наясно с тяхната хищническа природа. Дори семейното куче да изглежда незаинтересовано и апатично, това не означава, че то няма да навреди на вашата чинчила. Котката ви също има инстинкта да преследва малките животни като хамстери и морски свинчета.

Има много случаи, при които домашни любимци живеят заедно от години и след това, само за един ден всичко се преобръща – започват да се бият, нападат и хапят.

Инцидентите с чинчили и хищни домашни любимци рядко завършват добре.

Съжителство на чинчилите с други животни

Разбират ли са чинчилите с хамстери и мишки?

Да. Хамстерите и мишките са малки и не застрашават чинчилите. Единственият проблем е, миризмата, която чинчилата ще усети, ако живее в същата стая с мишката. Хамстерите са социални животни, които се разбират добре с чинчилите.

Чинчилите разбират ли се с морски свинчета?

Чинчилите и морските свинчета са тясно свързани, тъй като и двата вида произлизат от Южна Америка, но не можете да ги държите в една и съща клетка.

Добре ли се разбират чинчилите с плъховете?

Да, но отново внимавайте за силната миризма. Чинчилите имат силно обоняние и ако им мирише на други домашни любимци, те няма да се чувстват сигурни, дори ако другите домашни любимци не са хищници.

Чинчилите с други чинчили?

Двойка чинчили

Чинчилите живеят най-добре, когато са в малки групи, в идеалния случай двойки, въпреки че могат да живеят и сами. В дивата природа чинчили живеят в колонии до 100 представители от вид. Те са силно социални същества, така че е добре да ги отглеждате в групи. Можете да ги държите в еднополови групи или в двойка мъжка-женска.

Разбират ли се чинчилите със зайци?

Зайците не са точно гризачи. Но тъй като са малки животни, те също се считат за подходящи домашни животни, които могат да се отглеждат заедно с чинчила. И зайците, и чинчилите обикновено са в ролята на плячка, така че нито един от тях няма да се почувства застрашен от другия.

Това е най-основното относно съжителството на чинчила и друго животно. Съветваме ви да осигурите отделна къщичка при отглеждане на чинчила, така че вашият питомец да е спокоен и щастлив.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest