Miau.bg»Статии»Селскостопански Животни»Хранене и Отглеждане»Всички ферми за отглеждане на щрауси в България

Всички ферми за отглеждане на щрауси в България

Всички ферми за отглеждане на щрауси в България

Щраусът е най-едрата актуално съществуваща птица, която по археологически проучвания датира от преди седем милиона години. Бизнесът с развъждането и отглеждането на щрауси изисква много време, грижи, знания за отглеждането им и, разбира се, големи инвестиции за база, оборудване, инкубатори и др.

Цените на малките щраусчета варират от 180 до 240 лева в зависимост от това дали са на една седмица, или един месец. Оцеляването при тези на седмица е изключително трудно, затова и цената е по-ниска - тогава те не могат да пият вода, не могат да се хранят, а дори и да се движат както трябва.

В природата щраусите живеят в тропиците, където снасят по 50-80 щраусови яйца. Но при нас годишните сезони са четири, следователно те не са пригодени за размножаване в тези климатични условия както биха били в естествената си среда. Тук се люпят в периода от 10 януари до 1 ноември, докато в саваната се размножават в продължение на 2 месеца през сухия период. Едно яйце се равнява на 25-30 кокоши.

В България има няколко ферми за отглеждане и развъждане на щрауси, които може да посетите. Ето и повече информация за щраусовите ферми в България.

Фермата Сините Щрауси е създадена през 2001 година и се намира в в село Брестница, в близост до пещера "Съевата дупка". Там се отглеждат предимно щрауси, но има и други редки, специални животни, с които посетителите могат да се запознаят отблизо и да разберат повече за живота им и за това как се отглеждат. Към нея функционира и музей, в който може да се открие и види голямо разнообразие от продукти, които са пригодени да бъдат сувенири. Фермата е отворена всеки ден, включително и по празниците.

Ферма за щрауси Четири сезона се намира в село Скобелево, недалеч от Павел баня. Там отново може да се докоснете до всичко свързано с тези невероятни птици - яйца, пера, месо, сувенири от яйца, изработени от ръцете на стопаните на фермата. Към самото място има и кафе-бар, в което ще имате възможност да опитате деликатеса с щраусови яйца - крем карамел. Може да посетите фермата за отглеждане на щрауси всеки ден между 10:00 часа и 17:00 часа.

Отглеждането на щрауси не е евтино начинание

Фермата Щраусово забавление се намира на 2 км от гр. Долна Баня по пътя за Пчелински бани и на 70 км от София. Там се отглеждат черни африкански щрауси. Мястото предлага и специален щраусов обяд или вечеря с предварителна заявка в ресторант, където може да опитате несравним щраусов омлет или щраусова пържола. Работното време е различно в зависимост от сезона. Посещение на групи над 10 човека се прави с предварителна заявка.

Има и друга ферма за щрауси в България. Тя е в село Хераково също предлага щраусови продукти и развлекателна дейност. За любителите на тези едри птици мястото работи всеки ден от до 20:00 часа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest