Miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Заболявания при Джак Ръсел Териер

Заболявания при Джак Ръсел Териер

Заболявания при Джак Ръсел Териер

От години отглеждаме и обичаме Джак Ръсел Териерите заради тяхната неизчерпаема енергия, страст, радост и дружелюбие. Те са едни от най-забавните кучета. Породата им като цяло се слави с добро кучешко здраве, но все пак могат да податливи на някои често срещани заболявания.

Важно е да не поставяте сами диагнозата на кучето си, ако нещо ви разтревожи. Веднага се обърнете към ветеринар, който ще постави правилната диагноза и ще ви даде решение на проблема.

Все пак, ако познавате добре животното си – неговите навици, външен вид и поведение на Джак Ръсела, ще ви бъде много по-лесно да забележите, ако нещо се влоши. Колкото по-рано хванете една болест при Джак Ръсела, толкова по-голям е шансът тя да бъде излекувана.

Най-често срещаните проблеми, които може да наблюдавате при Джак Ръсел са:

Проблеми с устната кухина

Редовно проверявайте венците и зъбите на кучето. Ежедневната грижа за устната кухина на кучето, с помощта на определени стоматологични продукти, ще предотврати проблеми, като например, падане на зъб.

По време на растежа кучето може да загуби преден кътник. Ветеринарите могат да ви помогнат, като променят начина на хранене на Джак Ръсел Териер.

Ушни проблеми при кучетата

Ушите са много чувствително място. Ако забележите, че кучето ви поклаща главата си по-често или се чеше, това може да е признак на инфекция на ухото. Те са често срещани и лесни за лечение.

При някои кучета се получава частична глухота, което означава, че е засегнато само едното ухо. В такъв случай е добре да научите кучето да разбира команди, които му давате с ръце.

Пълната глухота също се среща при някои кучета. Сигналите с ръце няма да са достатъчни, така че може да се наложи да ходите на специални тренировки заедно с домашния си любимец, за да се разбирате по-добре.

Затлъстяване при кучето

Джак Ръсел Териер

Джак Ръсел Териер трябва да е слаб и мускулест, и понеже кипи от енергия, се нуждае от много упражнения. Тези кучета обаче не отказват храна, затова внимавайте какво им давате, не прекалявайте с лакомствата и се погрижете кучето да тича достатъчно.

Кучешки артрит

Тази болест засяга ставите и костите, като обикновено се развива на по-късен етап от живота на кучето. Необходимо е обаче да вземете мерки възможно най-рано, за да се справите с това състояние. Ако забележите, че кучето ви изпитват затруднения да се качва по стълбите или по-дълги разходки, потърсете помощ, защото може да се касае за именно това заболяване при Джак Ръселите.

Болестта на Фон Вилебранд

Това е наследствено нарушение на кървенето. Ако не се лекува, болестта може да доведе до прекомерно кървене и дори смърт. При някои кучета симптоми няма, но при други могат да се получат спонтанни кръвоизливи. Болестта се причинява от дефицит на протеин, който е необходим за съсирването на кръвта.

Кардиомиопатия

При това заболяване отслабва сърдечния мускул. Усложненията могат да бъдат много сериозни, сред които плеврален излив и белодробен оток. Признак за това заболяване при Джак Ръсел Териерите е затруднено дишане.

Дори и при най-леките симптоми, потърсете незабавно ветеринарен лекар, за да сте спокойни за вашия домашен любимец.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest