Miau.bg»Статии»Кучета»Любопитно за кучетата»Английски породи кучета

Английски породи кучета

Английски породи кучета

Много от най-популярните породи кучета произхождат от Обединеното кралство и особено от Англия. Доста от тях са специфично развъдени заради отличителните им умения в лова, прибирането на плячка, унищожаване на вредители както и пазенето на добитъка и дома.

Ето кои са някои от най-популярните и търсени английски породи кучета:

Булдог

Булдогът е може би една от най-познатите породи в света. През 2018 г. Американският киноложки клуб ги слага на пето място по популярност в Съединените щати, но те са също толкова популярни и във Великобритания.

Те са известни с това, че са изключително добродушни и като цяло са спокойни, закачливи и подходящи за семейства и хора, които си взимат куче за пръв път. Също така се разбират добре с деца и с други домашни любимци. На размери могат да достигнат до 18-22 кг и 33-38см.

Бигъл

Ако имате активен начин на живот и търсите енергично, обичащо забавления куче, бигълът е точно за вас. Именно тези характеристики ги нареждат точно след булдога по популярност в Съединените щати.

Отглеждането на бигъл си има и своите трудности обаче. Бигълите са били отглеждани в Англия още от 16-ти век за ловци на зайци. Поради това те имат отлично обоняние и инстинктите им за преследване често се включват, когато наблизо има дребна плячка. Те са известни и със своя пронизителен вой.

Бигъл

Тези английски кучета могат да бъдат доста твърдоглави и упорити, за това ранната дресировка на бигъла, ако искате да си спестите проблеми в бъдещето. На размери те могат да достигнат до 9-11 кг и 33-38 см.

Йоркширски териер

Йоркито е друга английска порода кучета, която попада в десетте най-популярни породи в списъка на AKK (Американски Киноложки Клуб) през 2018 г. Със своите компактни размери, големи уши и дълга, копринена козина, те със сигурност изглеждат страхотно. И въпреки че изглеждат малки и сладки, те имат доста силни характери и могат да бъдат много избухливи и защитно настроени, да не говорим, че лая им е достатъчно силен да събуди съседите.

Йоркширските териери са много умни, но могат да бъдат доста твърдоглави, така че е необходимо търпение и дресировка от ранна възраст. На размери те могат да достигнат до 2.2-3.2 кг и 20-22 см.

Английски спрингер шпаньол

Развъждането на английските спрингер шпаньоли е започнало през 19-ти век като тяхната задача е била бързо да носят улучената плячка на своите собственици-ловци. Те са известни с това, че са пълни с енергия, издръжливи са и кипят от ентусиазъм и обич. Ако водите активен начин на живот, английски спрингер шпаньол ще се превърне в отличен спътник.

Буйната им и лесно възбудима природа обаче може да не е много подходяща за семейства с малки деца, въпреки че тези кучета като цяло се разбират доста добре с деца и други кучета. Желанието им да бъдат в компанията на хора също означава, че имат нужда някой да е около тях през по-голямата част от деня, за да се предотвратят потенциални проблеми с развитието на тревожност при раздяла.

На размери те могат да достигнат до 18-22 кг и 48-50 см.

Булмастиф

Булмастиф

Булмастифите са развъдени в Англия заради своята смелост и сила. Те са били използвани лов на едър дивеч, за охрана на добитъка и дома и дори като бойни кучета. Съвременният мастиф е известен с това, че е по-послушен и се привързва по-лесно от предците си, което го прави особено харесван и търсен. Въпреки размерите си, булмастифите са известни с това, че са търпеливи, любвеобилни и нежни с деца.

Техният защитен характер понякога може да ги направи твърде агресивни към непознати, така че ранната социализация и дресировка са задължителни. Тези големи кучета се нуждаят от просторно място и солиден бюджет за кучешка храна. На размери могат да достигнат до 50-58 кг и 60-68 см.

Английски кокер шпаньол

Английските кокер шпаньоли, подобно на роднините им Спрингър шпаньолите, са се развъждали в Англия с цел да помагат при лова. Малкият им размер е бил от особена полза, когато ставало въпрос за лов в гората и затова се смята, че оттам произлиза името им.

Тази порода се нуждае от дом, в който ще получава много упражнения, стимулация и обич. Те се привързват силно към собствениците си и към хора, които харесват, но могат да развият и тревожност при раздяла ако се оставят сами твърде често и за твърде дълго. Козината им изисква повече поддръжка от други породи кучета и трябва да се внимава дългите им уши да бъдат винаги чисти и сухи, за да се предотвратят инфекции.

Това е отделна порода от Американския кокер шпаньол, който има по-къса муцуна и по-квадратно лице. И двете обаче споделят много от черти на характера.

На размери английските кокер шпаньоли могат да достигнат до 12-15 кг и 40-43 см.

Ердел териер
Снимка: phenningbergerw/pixabay.com

Ердел териер

Ердел териерът е умен, независим и пълен с енергия. Често го наричат "Кралят на териерите". Заради силния му характер и енергичната му природа, тази порода Ердел териерът не е много подходящ за хора, които си взимат куче за пръв път.

Тези кучета често са били използвани като ловци на гризачи, пастири на добитък и защитници на животните и дома. Те все още притежават инстинкта на преследват плячка.

Въпреки че Ердел териерите са известни с това, че са игриви и лоялни към хората си, те невинаги се разбират с други кучета. На размери те могат да достигнат до 18-29 кг и 58-60 см.

Бултериер

Бултериерите са били използвани като бойни кучета в Англия още от 19-ти век благодарение на застрашителния си вид и мускулестата си физика. В наши дни обаче те са по-известни с това, че са изключително игриви, понякога дори достигат до лиготия, и се разбират добре с деца.

Те невинаги се разбират добре с непознати кучета и понякога защитния им характер може да се задейства. Това означава, че ранната и продължителна социализация и обучение са от особено значение. Атлетичното им телосложение също означава, че се нуждаят от много упражнения, за да се предотврати лошо поведение, предизвикано от скуката.

На размери те могат да достигнат до 22-31 кг и 53-55 см.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest