Miau.bg»Статии»Мъници»Други Мъници»Колко дълго живеят домашните таралежи?

Колко дълго живеят домашните таралежи?

Колко дълго живеят домашните таралежи
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Таралежите са всеядни животни, като основният им рацион на хранене това са малките животни. Интересен факт е това, че организмът им е приспособен дори към ядове, като така могат да изядат лесно дори отровните животни. Заедно с това обичат да се хранят с различни насекоми, плодове, зеленчуци, червеи, жаби и гущери.

Колко дълго живеят домашните таралежи?

Тези сладки бодливи приятели са много мили и сладки, като децата просто ги обожават. В дивата природа живеят не повече от 5 години, а в домашни условия продължителността им на живот е доста по-голяма, а именно - домашните таралежи живеят 10-15 години.

Това обаче в голяма степен зависи от грижите за таралежа. Имайте предвид, че ако сте решили да си вземете такъв питомец, то няма да ви е много лесно да се грижите за него, или поне в началото, докато свикнете.

От какво зависи продължителността на живот на домашните таралежи?

- храната на таралежа;

- редовните ветеринарни прегледи;

- хигиенни грижи;

- наследствеността.

Домашни таралежи

Съществува мнение, че животните като цяло живеят доста по-малко в дивата природа, а именно сравнение с домашните условия и за съжаление често това е така. Това правилно е актуално и за домашните таралежи, които живеейки със стопаните си, се намират под тяхното покровителство и няма от какво да загинат преждевременно.

Защо домашните таралежи живеят повече?

1. Липсата на врагове (лисица, бухал и други), както и редица други опасности, които могат да съкратят живота им;

2. Наличието на храна и това, че няма да им се налага сами да си я намират, а това понякога може да е доста сложно в дивата природа;

3. Ако таралежът е болен, то стопанинът му незабавно ще го отведе на лекар;

4. Няма шанс да попаднат под кола, както се случва в дивата природа.

Отглеждане на таралеж

Домашният ви таралеж задължително трябва да си има свой кът за игра и почивка, където да му е уютно и спокойно. Можете да купите специални клетки за отглеждането им в зоомагазините, които вече са оборудвани с хранилка, тоалетна, място за пиене и игра.

В никакъв случай не слагайте близо до тях някаква химия, тъй като банално могат да се отровят. Не по-малко опасно е това, че ако паднат от високо, могат да загинат, затова ако решите да ги пуснете на разходка из дома ви, винаги ги наглеждайте.

Едни от най-популярните домашни породи таралежи са степните, евразийски и ушатите, като най-често хората си вземат така наречения африкански вид. Това са декоративни видове, които много по-лесно могат да живеят с хората, но и заедно с това имат добър имунитета, което още удължава продължителността на живот на домашния таралеж.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest