Miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Метеоризъм при кучетата

Метеоризъм при кучетата

куче с подут корем

Подуването на корема или така нареченият метеоризъм е често срещано състояние не само при хората, но и при кучетата. Той може да има както физиологични причини, които са нормални, така и да се дължи на патологични промени в организма.

Именно затова, ако забележите че симптоми като оригване, газове, лоша миризма и други подобни се повтарят постоянно, тогава се налага да се обърнете към ветеринарен лекар, който да прегледа животното. Ако лечението не бъде започнато веднага, тогава това може да доведе не само до сериозни усложнения, но в особено тежки случаи може да се стигне дори до смърт.

Метеоризъм при кучетата - какво трябва да знаем? В следващите редове вижте повече:

Подуването на корема или така нареченият метеоризъм при кучетата е образуването на излишен газ в стомаха или червата на животно. В този случай се чува специфичен звук в червата на кучето, който малко наподобява бучене. Възможно е подуването да не е единствения симптом на патологията, затова е от изключително значение да следите състоянието и самочувствието на животното постоянно.

Възможно е да метеоризмът при кучето да е придружен от диария, апатия и загуба на тегло, като това е много опасно, имайки предвид факта, че може да се стигне до дехидратация при кучето. Като цяло сам по себе си това е чисто физиологичен процес, като това реално значи, че в дебелото черво има газове.

Именно затова е важно да различавате физиологичното подуване от патологичното, тоест при едното е рядко, а при другото е постоянно състояние, което може да се придружава с редица други симптоми.

В нормално състояние въздухът се поглъща заедно с храната, а също така се образува по време на ферментационните процеси в червата под въздействието на микрофлората. Метеоризмът при кучетата е свързан с патологично увеличение на производството на газ, като това състояние може да доведе до различни усложнения.

Основните компоненти на чревните газове са без мирис: азот, кислород, въглероден диоксид и метан. Сероводородът, амонякът, скатолът и редица други съединения имат обаче неприятна миризма, съставляваща не повече от 1%, но в случай на патологични нарушения, техният дял може да се увеличи значително. Факторите, които влияят върху състава на чревните газове:

- бактериална микрофлора;

- храната;

- количеството на диетата;

- заболявания на тънките черва;

- увреждане на храносмилателната система;

- първични инфекциозни заболявания.

Газовете, които са произведени от храносмилането, тоест по естествен начин, се елиминират от тялото на животното. Под влияние на определени фактори обаче те започват да се натрупват и да се издуват в червата, което причинява подуване на корема при кучето.

Основните причини за метеоризъм са:

- поглъщане на въздух, когато се яде храната твърде бързо;

куче с метеоризъм при ветеринар

- небалансирана диета: храната е с висока концентрация на фибри, соеви продукти, развалена, лошо качество, топла, преяждане и други;

- алергична реакция на кучето към определени видове храни;

- дисфункция на храносмилателната система, при която храната не се обработва напълно;

- възпалителен процес в стомашно-чревния тракт;

- дисбактериоза при кучето;

- инфекциозни заболявания при кучето;

- проблеми с движенията на червата;

- чернодробно заболяване при кучето;

- заседнал начин на живот;

- паразити при кучето.

В резултат на това натрупване на газовете може да се стигне дори до интоксикация, тоест самоотравяне на организма. Можете да преминете и на дробно хранене, тоест разделете порцията на кучето на 3-4 хранения, като така е възможно да поглъща по-малко въздух.

Ако обаче не се подобри състоянието на животното, тогава трябва веднага да го заведете на ветеринар, като също така е добре да се смени диетата на кучето. В този случай лекарят ще разбере в началото причината за самото подуване на корема, като след това ще се предприеме и лечение, тоест на състоянието, което е довело до метеоризма.

Имайки предвид че състоянието, което може да е довело до подуване на корема, може да е доста сериозно, затова се налага своевременно лечение, тоест за да се минимизира риска от усложнения или дори смърт на животното.

Наблюдавайте редовно питомеца ви, като ако забележите нещо нередно, тогава го заведете на лекар, за да бъде прегледано животното. Именно профилактичните прегледи са от ключово значение, тъй като по този начин шанса за благоприятен изход от лечението се увеличават значително.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest