Miau.bg»Статии»Птици»Други птици»Най-хищните птици на планетата

Най-хищните птици на планетата

Най-хищните птици на планетата

На Земята ни живеят около 9000 вида различни видове птици, като едни от тях се смятат за най-големите хищници. Способността им да летят се определя от характерните структурни особености на тялото им, като така например костите им са кухи и много леки. По този начин значително се намалява тежестта на скелета им. От друга страна леките им пера им осигуряват стабилност по време на полета, като някои от тях действат като рул.

В света има много различни видове птици, като някои от тях са наистина огромни и величествени. Част от тях обаче могат да бъдат класифицирани като най-големите и опасни хищни птици на нашата планета. Именно за тях ще ви разкажем днес.

Боен орел

Тази птица обитава районите на Африка, като цветът е тъмнокафяв, а очите са жълти. Теглото на бойният орел достига до около 4-5 килограма, като тялото им се отличава с мощните гръдни мускули и острите като нож нокти, които му помагат да лови плячката си.

Морски орел

Изключително мощна и една от най-хищните птици на света. Естественият им хабитат е североизточна Азия, като орелът се храни основно с риба. Именно тази хищна птица се смята за най-тежкия орел, тъй като може да достигне до цели 9 килограма.

Раирана сова

Този огромен бухал има много заплашителен вид и е един от най-големите хищници на нашата планета. Храни се най-вече с водни животни, насекоми, жаби, но може да изяде дори малък крокодил.

Скален орел

Скалният орел е сред най-хищните птици в света
Снимка: Kevinsphotos/pixabay.com

Естественият хабитат на птицата са планинските райони и се храни най-вече с малки животни, птици и зайци. Скалният орел е един от най-известните хищници от семейството на ястребите.

Орел маймунояд

Това отново е хищна птица от семейството на ястребите. Хабитатът му на обитание са тропическите гори на Филипините, където тази птица се счита за символ на страната. Тежи около 8 килограма, като популацията им намалява бързо и затова орелът маймунояд е под постоянна защита на държавата.

Южноамерикански харпия

Обитава района на Южна и Централна Америка, като ловува основно в тропическите гори. Птицата е не само една от най-хищните в света, но и най-големите, тъй като достига до 8 килограма.

Африкански лешояд

Огромният хищник достига на тегло до гигантските 14 килограма, а естественият хабитат на този лешояд е Северна и Южна Африка.

Това са едни от най-хищните птици на планетата, които обаче са и много опасни, като ако усетят заплаха, могат да нападнат дори човек. Именно затова смело можем да заяви, че природата е величествена в своите изумителни и дори магически творения, както и в огромното разнообразие на животинския си свят.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest