Miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Далматинец - характер и поведение

Далматинец - характер и поведение

Далматинец - характер и поведение

Още от малки всички сме чували за породата далматинец от култовото детско филмче 101 далматинци. В действителност това е много древна порода, която радва човека вече в продължение на множество десетилетия. Днес за родина на тези кучета се смята страната Хърватия, като в далечната 1882 година са били въведени и първите стандарти, на които трябва да отговарят чистокръвните представители на породата.

Далматинец - характер и поведение

Те са истински аристократи, като се отличават дори с изискания си и в същото време игрив нрав. Когато са малки далматинците, са доста пакостливи, но също така нежни, хитри и наивни. По поведение породата далматинец е много умна и интелигентна, но не бива да подценявате нейната чувствителност, въпреки привидно силния характер на далматинеца. Именно поради тези качества тя е една от най-любимите породи на стотици хора по света.

Ако обаче сте решили да си ги вземете за домашен любимец, тогава имайте предвид, че невинаги ще ви бъде лесно с тези дружелюбни приятели. Така например те имат нужда от вашето постоянно внимание и не понасят самотата. От тях буквално искри енергия, която те пръскат навсякъде около себе си, но ако усетят игнориране от ваша страна, тогава могат да станат дори отмъстителни. По активност далматинците приличат на джак ръсел териер, дратхаарт, дакел или бордър-коли. Игрите за тях са много важни.

Характерна черта на далматинците е също така нуждата от физическа активност. Това не са домашни любимци като чихуахуа, които можете да не извеждате с дни, тъй като те могат спокойно да си вършат нуждите на кучешки памперс. Далматинците няма да толерират подобно нещо, затова имайте предвид, че ще се налага да отделяте поне 1-2 часа, за да ги изкарате всеки ден.

Изключително интересно е това, че далматинците могат да показват хиляди емоции, като например да се правят на глухи, обидени и така нататък. Актьорската им игра с право е достойна да спечели наградите оскар.

Това са кучета, които са не само много умни и интелигентни, но дори лесно могат да общуват с вас и да са на една вълна, както се казва със стопаните си. Главното нещо обаче, което иска този питомец в замяна на предаността си е просто вашата любов и внимание.

Далматинец

Едно обаче можем да ви гарантираме - с далматинците никога няма да ви е скучно. Въпреки всичките трудности, имайки предвид, че не говорим за декоративна порода кучета, ще останете очаровани от милия и добронамерен характер на далматинеца.

Ако и вие искате такова куче, вижте тези обяви и цени за далматинец.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest