miau.bg»Статии»Рибки»Аквариуми и Терариуми»Отопление на аквариума

Отопление на аквариума

Отопление на аквариума

Ако сте решили да си вземете декоративни рибки, тогава е важно да помислите и за отоплението на аквариума. Различните видове аквариуми имат нужда от различни температура, като тя може да варира от 22 до 32 градуса. Именно затова е много важно да сте запознати с това, на каква температура вашите обитатели се чувстват най-добре и комфортно. Основният начин за нагряване на водата в аквариума са така наречените нагреватели, като те могат да бъдат пластмасови, от стъкло, с титаниеви елементи, мини модели, външни, за долната част на аквариума и други.

Отопление на аквариума

При избора на отоплителен уред за аквариума ви трябва да се съобразите най-вече с големината на дома на вашите рибки. Така например, ако обемът му е около 90-100 литра, тогава съответно нагревателя трябва да е с мощност около 150 W. Препоръчваме ви да избирате нагревателите, които са по-мощни, тъй като те по-лесно ще се справят с внезапния спад в температурата, работят по-гладко, не прегряват и имат по-дълъг експлоатационен живот. Важно е обаче винаги да избирате само качествени модели, които да са безопасни, както за употреба, така и за самите рибки.

Поставянето може да се извърши по два начина, а именно хоризонтално, така и вертикално. Не забравяйте и за това, че нивото на водата постоянно спада, а именно поради изпаряването. Именно затова нивото на самата вода трябва да е винаги над минималното ниво на потапяне, тоест обозначената маркировка Minimum water level върху тялото на нагревателя.

Как да изберем отопление на аквариума?

Има няколко важни момента, на които трябва да обърнете внимание при закупуването:

- важно е нагревателят, който сте избрали да има и термостат, тоест да може да се регулира температурата;

- избирайте тези модели, които имат допълнителни функции, като например принудително аварийно изключване при липса на вода;

- ако водата в аквариума е морска, тогава задължително уточнете дали избрания от вас нагревател няма да се повреди от солта във водата;

Снабдете се с нагревател за аквариум

- регулирането на температурата може да става по различен начин, а именно при някои модели това се случва, след като се стигне определена стойност, докато при другите може да се зададе температурен диапазон;

- комплектацията също е важен момент при избора, като при някои нагреватели може да има и допълнителни елементи за закрепване.

Един от водещите моменти при избора на нагревател за отопление на аквариум си остава мощността. Както вече споменахме, тук от основно значение е големината на самия аквариум. Средната стойност е около 1, 5 W мощност на нагревателя за всеки литър вода. Съветваме ви да избирате по-мощните модели, тъй като те ще могат да по-лесно да затоплят стаята, ако в помещението е студено и така няма да се застраши живота и здравето на рибките ви.

Не пренебрегвайте важността на отоплителни уреди за аквариума. Дори и в момента температурата да е добра за обитателите, това не значи че през зимните месеци тя не може да се понижи. Има някои видове рибки, които са много чувствителни дори към минималните промени в температурата. Не забравяйте да закупите и термометър, с който да следите този показател във водата на аквариума и дали се налага да пуснете нагревателя.

Отоплението на аквариума е много важно не само за капризни рибки, но и за по-устойчиви видове като гупи и златни рибки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest