Miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Трябва ли да даваме витамини на кучето?

Трябва ли да даваме витамини на кучето?

да даваме ли витамини на кучето
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Витамините и минералите са важен компонент за правилната работа на всички системи, като това важи с пълна сила и за кучетата. Ако в организма им има някакъв недостиг на витамини и минерали, тогава това може да доведе до влошаване качеството на козината, проблеми със ставите и зъбите, както и редица по-сериозни усложнения.

Именно затова е много важно да се грижите за правилното хранене на кучето си, за да може то да получава пълния комплект от всички микроелементи и хранителни вещества.

Трябва ли да даваме витамини на кучето? Вижте повече в следващите редове:

Еднозначен отговор на този въпрос може да се даде много трудно. Причината за това е фактът, че на първо място потребностите на различните породи кучета са различни. Така например едни имат по-малки нужди от калий и калций, а други – по-големи.

Трябва да се вземе предвид също така възрастта на кучето, както и здравословното му състояние в момента. От фундаментално значение е и начина на хранене, който сте избрали. Условно може да се раздели на сухо, мокро и домашно.

При първите два начина, а именно с купешка храна потребностите на кучето от всички микроелементи ще са задоволени, като така няма да се налага да купувате излишни витаминни комплекси. В никакъв случай не си правете сами експерименти и не давайте на кучето си допълнителни добавки, тоест без преди това да сте минали медицински преглед при ветеринар. Само след това и направените изследвания ще можете да се изясни ситуацията, както и дали кучето ви има недостиг на важните витамини и минерали.

Едни от най-разпространените състояния, които могат да възникнат, са така наречените хипервитаминоза и хиповитаминоза. Съответно, при първото има излишък от даден витамин, а при второто - недостиг. И двете състояния са опасни, като затова не бива да се занимавате със самолечение и сами да купувате различни добавки на любимците си.

витамини за кучето

Ако сте решили да изберете домашната храна и така да храните четириногия ви приятел, тогава в този случай най-вероятно ще се наложи да закупите някакви витаминни комплекси. Правилният подход в този случай обаче е посещението при ветеринар.

По този начин лекарят ще може да прегледа общото състояние на кучето (състояние на зъбите, козината, очите и така нататък), както и да се направят необходимите изследвания, за да се прецени какви витамини и минерали кучето ви не получава достатъчно с домашната храна.

Ако пък решите да храните новият си домашен любимец със суха или влажна храна, тогава ви съветваме отново да посетите първо ветеринар, който да ви помогне да направите най-добрият избор, съобразявайки се с възрастта на кучето и породата.

По този начин ще сте спокойни за здравето на кучето си, а също така ще сте сигурни, че то приема достатъчно количество от важните за него хранителни вещества, микроелементи, витамини и минерали.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest