Miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Как да научим малко куче да ходи на пелена

Как да научим малко куче да ходи на пелена

Пелена за кучета

Ако решите да си вземете куче, тогава в началото можете да имате сложности с ученето на любимеца ви на основните хигиенни навици, включително ходенето до тоалетна. В случай че сте решили да си вземете декоративна порода куче, тогава е добре да научите кучето да ходи на пелена. Някои от тях понасят лошо студа и трябва да имате някаква алтернатива къде да ходят до тоалетна, ако времето е много студено.

Как да научим малко куче да ходи на пелена?

За да научите питомците си на този навик, ще се наложи да сте търпеливи, но и да знаете някои основни правила. В никакъв случай не викайте на малкото кученце и не го стресирайте, защото така в никакъв случай няма да приучите кучето на пелена.

1. Разположение

Определете мястото, където ще се намира и не я местете, защото така само ще объркате малкото куче. Можете да сложите по една във всяка стая в началото, докато свиква, а после да оставите само 2 от тях. И не забравяйте за това, че не бива да ги махате или чистите веднъж на 2 дни, защото така кучето ще ви направи малка изненада на по-чисто място.

2. Когато малкото куче отива до тоалетната

Много е лесно да разберете кога кучетата искат до тоалетна, а именно започват да се тъпчат на едно място и да се опитват да се уединят. Вие трябва да изпреварите този момент и да сложите кучето на пелената, за да си свърши там нуждите. Добре е да слагате кучето на пелена и след хранене, като така по-бързо ще можете да приучите любимеца си на тези важни кучешки хигиенни навици.

3. Поощрение

Памперс за кучета

Винаги награждавайте първите успехи на питомеца си и му дайте някаква малка награда, за да разбере че това е правилна постъпка и там трябва да се ходи до тоалетна. Можете да го галите и да му казвате с мек глас “Браво”, поощрявайки така това и учейки го да ходи на пелената.

4. Наказание

Разбира се, че в началото може да има неприятни инциденти, но не бива да сте жестоки и да викате на малкото кученце. Питомецът ви не бива да се плаши от вас. Можете да му се скарате леко, но само ако го хванете в момента на местопрестъплението. Ако обаче сте намерили след време локвичка на пода, тогава е безсмислено да наказвате кучето, защото то дори няма да разбере какво лошо е сторило.

5. Сменяйте кучешките пелени често

Кучетата са много чистоплътни животни, като затова е много важно да сменяте пелената често, а не чакате да се замърси много. Така малките питомци могат да си изберат по-чисто местенце и там да свършат нуждите си.

6. Започнете да учите кучето веднага

Не чакайте 2-3 седмици, за да научите питомеца си да ходи на пелената. Още с появата на животното в дома ви е важно да се заемете с този обучителен процес, защото с времето това ще е по-сложно.

7. Водете го на пелената след сън

Малко куче

Може да се каже, че малките кученца са като бебета и вършат нуждите си след сън, хранене и игра. Важно е да изградите определени кучешки навици, а именно къде се спи, къде се ходи до тоалетната и така нататък. Не пренебрегвайте това, защото при възпитанието на кучето трябва да сте много постоянни и да не се отказвате при първата сложност, включително и за хигиенните.

8 Мийте таблата

Не слагайте пелената просто на пода, а на специална табла. Важно е да я поддържате чиста и да я миете периодично, защото кучетата са чистоплътни животни. Можете да правите това при сменянето на пелената за кучета, като просто я измиете под душа.

9. Бъдете търпеливи

Не бъдете строги и помнете, че това е малко кученце, което може да не разбере веднага, какво се иска от него. Не го бийте или викайте, а проявете търпение и бъдете сигурни, че с малко повече пиянство от ваша страна много скоро ще видите положителния резултата от възпитанието ви.

10. Наблюдавайте поведението на кученцето ви

Така ще можете да видите къде е мястото на местопрестъплението и да сложите пелена именно там, за да научите любимеца си по-бързо и лесно на този хигиенен навик.

Не се притеснявайте и не си мислете, че ще се наложи да похарчите много време и търпение, за да научите малкото кученце да ходи на пелена. Тези животни са умни и с малко подкрепа от ваша страна бързо ще разберат, какво се изисква от тях и къде трябва да вършат нуждите си.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest