Miau.bg»Статии»Мъници»Други Мъници»Съвети при къпане на мини прасенце

Съвети при къпане на мини прасенце

Къпане на мини прасенце

Мини прасенцата са много чистоплътни животни, затова те доста рядко имат нужда да се къпят. Това обаче не значи, че вашите питомци не могат да се наслаждават на къпането и да получава истински удоволствие от процеса.

Ако вашият любимец има добра кожа и козина, тогава не го лишавайте от тази приятна водна процедура за тях. Помнете обаче, че прекалено честото къпане на мини прасенцето може да доведе до сухота на кожата, което е много неприятно състояние.

Съвети при къпане на мини прасенце

Можете да къпете любимеца си по различен начин, а и в зависимост от размера и характера на мини прасенцето. Например, през летните месеци може да напълните малък басейн на терасата си или в двора, като водата трябва да е прохладна, а не студена, за да не настине мини прасенцето.

Докато то се наслаждава на водната процедура, можете да го изкъпете с шампоан за животни и да го измиете лесно. За да занимавате животното и да го изкъпете без проблеми, можете да му хвърлите някакви малки лакомства във водата.

Това важи за къпането на мини прасенца, които са дребни, социални и спокойни по характер.

Душът е отлична алтернатива за по-големите декоративни породи. Отначало трябва да ги приучите към самото помещение, където ще къпете питомеца си, за да не се стресират. За да направите това, можете да им давате храната няколко дена в банята.

Така ще видят и ще разберат, че това не е опасно и няма от какво да се тревожат. При следващото хранене на мини прасенцето, просто пуснете лека струйка вода. Постепенно мини прасенцето ще свикне към това и ще можете да го къпете спокойно.

Ако пък имате много малка порода, тогава можете да я къпете направо във ваната. Задължително сложете нещо в нея, за да не се пързаля животното и да не може да се травмира. Водата трябва да съвсем леко прохладна, но не и студена. След водната процедура изсушете мини прасенцето бързо, за да не настине.

Декоративните породи нямат никаква неприятна миризма и чисти физиологично не се налага да ги къпете често. Ако обаче животинката харесва този процес, тогава няма нищо лошо да правите водни процедури, като е желателно това да не се случва по-често от 2 пъти на седмица, за да не стане кожата на прасето суха.

След вана можете да им подстрижете козината на копитата, като това трябва да се прави 3-4 пъти на година и веднъж на половин година е важно да им чистите ушите. Отличен вариант е, ако имате вила или къща с двор, където можете да заведете мини прасенцата през лятото.

Когато е топло, можете да слагате няколко легена с чиста вода, където прасенцата да се пръскат и да се разхлаждат в горещото време.

Грижите за мини прасенцето са истинско удоволствие и не са по-сложни от отглеждането на куче. Те са много интелигентни и чистоплътни животни, така че няма да имате проблем с това.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest