Miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Грижа за козината на Каракачанска овчарка

Грижа за козината на Каракачанска овчарка

Грижа за козината на Каракачанска овчарка

Ако и вие сте решили да си вземете куче, тогава е важно да запомните, че това е и голяма отговорност, защото правилните грижи за животното и балансираното хранене на кучето са пряко свързани с качеството на живот на питомеца. Каракачанската овчарка е прекрасен избор, защото са не само много верни и предани на стопаните си, но и са изключително интелигентни кучета.

Грижа за козината на Каракачанска овчарка

Тази порода има гъста, красива и разкошна козина, която обаче изисква и доста грижи, за да изглежда така. Именно затова е важно да сте запознати как да се грижите правилно за козината на Каракачанката.

Трябва да сте систематични и регулярни в грижите за козината на кучето, дори ако не планирате да водите питомеца ви на конкурси. Именно тя е един от индикаторите за общото физиологично състояние и здравето на животното. Ако е суха, пада и не блести, тогава това може да е първият признак, че кучето ви е болно и има недостиг на витамини и трябва да се обърнете към ветеринар за консултация. Другата възможна причина е, че банално не поддържате добре козината на вашата Каракачанска овчарка. Важно е и да вземете предвид това, че правилните грижи зависят от типа и структурата на козина. Каракачанска овчарка бива дългокосместа или среднокосместа.

Към провеждането на хигиенните грижи трябва да приучите кучето си от най-ранна възраст. Трудно е да се каже, че всеки любимец изпитва удоволствие от тези грижи, затова ще се наложи да сте доста търпеливи. За да можете да се грижите правилно за козината на Каракачанска овчарка, ще трябва да купите следните неща от ветеринарната аптека или зоомагазин:

1. Масажен гребен с метални дълги зъби (за дългокосместите кучета) или със средни по размер зъби (за среднокосместите палета);

2. Груминг гребен или ръкавица, за да можете лесно да разплитате заплитанията на козината;

3. Шампоани за кучета;

4. Балсам за животни.

Два пъти в година козината на Каракачанската овчарка физиологично започва да пада и тогава трябва да сте още по-старателни в грижата за нея. Този процес се случи и когато кучето пораства, тъй като тогава то сменя козината си с по-твърда. Това отново е нормално и е чисто физиологичен процес. В идеалния вариант трябва да решите Каракачанската овчарка 2 пъти на седмица, като преди да започнете е важно да използват масажния метален гребен, а едва след това и груминг ръкавицата. Ако любимецът ви е с дълга козина, тогава можете да правите това по 3 пъти на седмица. Трябва да правите тази хигиенна грижа внимателно, за да не доставите на кучето ви неприятно усещане или да го боли при ресането. Ако в началото, питомецът ви иска да избяга, то в никакъв случай не му викайте и не използвайте физическа сила. Просто успокойте Каракачанската овчарка, погалете я и със строг тон кажете команда Седни. След като приключите с процедурата, задължително похвалете кучето ви и го почерпете с някакво любимо лакомство. Освен това тези редовни и системни хигиенни грижи стимулира растежа и обновяването на козината

Къпане на Каракачанска овчарка

Каракачанка

Те обожават водните процедури, ако ги приучите към тях от рана възраст. Трябва да помните обаче, че не бива да прекалявате с употребата на специалните средства като шампоани или балсами, ако това не се налага. Достатъчно е да правите водните процедури 3-4 пъти на година, ако живеете в апартамент и кучето не се цапат много. Най-добре е да ги къпете след като е приключило физиологичното окапване на козината им или преди профилактичната обработка против бълхи и кърлежи. Честото къпане с различни средства отмива защитния слой на козината.

Ако например Каракачанската овчарка се е изцапала по време на разходката ви, тогава е достатъчно просто да я почистете с влажна кърпа или само да я оплакнете под душа без шампоани и балсами. В случая че питомецът ви обича водните процедури, тогава през топлите месеци можете да му организиране водни процедури под душа след разходката на кучето.

По време на самото къпане следете за това да не попадне вода в ушите на Каракачанската овчарка и да няма течение в апартамента. Не бива да капете кучето, ако е болно или наскоро е боледувало. По-добре е да изчакате да се възстанови и едва след това да преминете към водните процедури. Важно е и да изтривате палето си с кърпа много добре, след като сте го изкъпали, като можете дори да приучите кучето към сушене със сешоар. След това го срешете добре и можете да му дадете от любимото кучешко лакомство, ако се е държало добре.

Трябва редовно и правилно да се грижите за козината на вашата Каракачанска овчарка, за да съхрани красивия си и поддържан вид. Ако забележите, че някъде кучешката козина се оплита, тогава използвайте груминг гребена или ръкавицата. Само с редовните хигиенни грижи, вашият любимец ще може да се радва на красива кучешка козина.

Както сами виждате грижите за Каракачанска овчарка са неизменна част от отглеждането на животното. Но крайният резултат си заслужава всяко усилие. Поддръжката на любимеца е също толкова важно, колкото и храненето на Каракачанската овчарка.

Ако смятате да си вземете каракачанка, разгледайте тези обяви за каракачанска овчарка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest