Чинка Вампир

Чинките вампири
Снимка: berinformasi.com

С латинското наименование Geospiza difficilis septentrionalis се нарича едно малко и симпатично птиченце от разреда на пойните птици и семейството на овесарките. Популярното му име е Чинка Вампир. Имената на това пернато звучат стряскащо и изумително, но трябва да се каже, че са и напълно заслужени.

С какво птичката е заслужила такова страховито звучащо име?

Причината е нейната необичайна хранителна диета. Тя се храни с кръвта на други пернати. Чинката Вампир пробива кожата на своята жертва с остър клюн и пие от нейната кръв. Все пак кръвта на другите птици не е единствената храна на малкия вампир. Тя се храни и с нектар, а също така хапва яйцата на птиците.

Чинката вампир е наистина странна птица, населяваща островите Галапагос. Наричат я още чинка на Дарвин. В това определение се включва цяла група пернати, наброяваща 13-14 вида. Освен на Галапагос те се срещат и на Кокосовия остров, който е разположен западно от Коста Рика. Родината на тази птичка са Галапагоските острови Волф и Дарвин.

При тази птичка половият диморфизъм съществува и се изразява в различното цветово оперение на двата пола. Мъжките са черни, а женските са сиви, като имат и кафяви шарки по тях.

Кои са птиците, подложени на вампиризъм от Чинката Вампир?

Естествено, птичката не може да пие кръвта на всяка друга птица. На набезите на странното пойно птиче са подложени някои видове рибоядни птици, които населяват островите Галапагос.

Учените са озадачени от факта, че рибоядите не се противопоставят на атаките на кръвопийците. Сред теориите за това поведение се изтъква една, която изглежда най-правдоподобна. В миналото рибоядите са били гостоприемник на чинките, които обаче са почиствали перата им от паразитите. По тази причина рибоядите са свикнали с присъствието на чинките, но може би не са забелязали, че вампирите пият кръвта им.

Друго интересно наблюдение е, че Чинката Вампир пие и сока на кактуса Opuntia echios и изводите са, че причината за това необяснимо поведение е липсата на сладка вода в родното им място.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest