miau.bg»Статии»Котки»Котешкото Здраве»Опасности, дебнещи дворните котки

Опасности, дебнещи дворните котки

Опасности, дебнещи дворните котки
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

Ако имате къща с двор и оставяте косматия си любимец да тича свободно там, то трябва да сте нащрек за възникването на проблеми. Става дума за някои опасности, които могат да застрашат здравето на вашата котка, ако не я отглеждате само вкъщи, а я пускате и навън.

В следващите редове ще изброим 5-те най-чести опасности, дебнещи дворните котки.

1. Външни паразити

Домашните котки, които изобщо не излизат навън, е много по-малко вероятно да хванат външни паразити като кърлежи и бълхи. Реално погледнато ако това се случи, значи вие по някакъв начин сте ги пренесли отвън.

Същото може да стане и ако сте решили да чифтосвате своя мъркащ любимец и сте го запознали с котка, която вече има външни паразити, или пък ако отглеждате в дома си и друг домашен любимец, който излиза навън.

2. Вътрешни паразити

Болести при дворните котки

Тук случаят е аналогичен с този при външните паразити. Отглежданата в домашни условия котка няма допир с външния свят, както и не може чрез храна да се се сдобие с вътрешни паразити. Защото се предполага, че вие контролирате нейното меню. Съвсем друг е случаят с дворните котки.

3. Болести

Дворната котка би могла да се храни с всичко онова, което намери навън. Така че освен с вътрешни паразити, тя може да заболее и от сериозни болести, в това число и токсоплазмоза, която най-често се хваща от прием на сурово месо.

Токсоплазмозата е болести при котките, която може да се предаде и на вас. Редовното ваксиниране на котката ви е задължително условие, за да може да я предпазите от подобни заболявания.

4. Нежелана бременност

Кастриране на дворна котка

Ако отглеждате дворен котарак, то не ви препоръчваме да го кастрирате. Оставете го да се радва на котешките си интимности.

С отглеждането на женска котка положението е малко по-различно, защото може да напълните двора си с всякакви котки. Ако не желаете това да се случи, е най-добре да подложите котката на кастрация.

Не забравяйте обаче, че котките като цяло са вероятно най-добрите ловци на мишки, а липсата на гризачи около къщата ви си е важно преимущество.

5. Сблъсък с други животни

Да, боят между две котки или между котка и някое друго животно (най-често куче) може да крие сериозни опасности за вашата дворна котка.

По-вероятно е тя да нападне другото животно с цел да брани територията си. Оглеждайте добре животинчето ви да не е пострадало по време на подобен бой и промийте раните му в случай, че се е сдобило с такива.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest