miau.bg»Статии»Кучета»Породи Кучета»Португалско водно куче

Португалско водно куче

Португалско водно куче са много активни кучета
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Ако трябва да определим кои породи кучета най-добре пасват на представата за най-добрият помощник на човека, в тази категория непременно трябва да намери място едно куче, което не е добре познато у нас - Португалското водно куче. Това, което може да се каже за него, заслужава вниманието на всички любители на кучета, а и на всички, които умеят да оценят достойнствата на животните, които най-дълго и най-вярно служат на хората.

Португалското водно куче не е просто домашен любимец. Това животно е верният пазач, надеждният домашен приятел и спътник и незаменимият партньор при лов и риболов. Ако се подходи компетентно към него, това е истински приятел, които оказва подкрепа и помощ във всяка ситуация.

Какво трябва да се знае за кучето от малко познатата порода? То покрива максимално изискванията към всеки екземпляр от вида, но дава и повече. И тези допълнителни умения е добре да се познават още от времето, когато това интересно животно се е появило в близост до човека.

История Португалско водно куче

Ако се съди по името на тази порода, кучето е предназначено за работа във вода. За всеки любител на риболова такъв спътник и безценна находка. То е наистина перфектно в изкуството да се държи и работи в полза на рибаря. Може да пази мрежите, да се гмурка и носи уловената риба, да служи като връзка между лодките на групата риболовци и да предупреждава за наличие на опасности.

Тези му качества са забелязани и кучето е заело достойно място до хората, които се изхранват с улов на риба. Но преди това неговият предшественик е споделял ежедневието на народите в Централна Азия още около 700 години преди Христа. Те били животновъди и се нуждаели от непретенциозен пазач с добро здраве за стадата с овце. Този предшественик живял изолирано и постепенно еволюирал, като все повече се доближавал до вида на Португалското водно куче. Изключение правела само козината.

По-късно кучето попада при берберите в Северна Африка, маврите го наследяват от тях и го довеждат в Португалия през V-VІІ век. Излазът на море отпраща кучето при рибарите и те доразвиват качествата на породата, които се запазват до днес.

В началото на ХХ век в Португалия назрява криза и покрай нея това куче на практика изчезва. Чак преди 90 години един любител на тези чудесни животни, доктор Васко Бенсуаде се заема да я върне отново в родината си. Тогава е създаден и стандартът и това куче започва да дефилира по изложбите и представителните форуми за кучета.

42 години по-късно породата е пренесена в САЩ, вписват я в клас работни кучета и до сега се намира там.

Характеристика на Португалското водно куче

Погледнато отстрани Португалското водно куче има четвъртита форма, средни размери и добре развита мускулатура. Мъжкият достига ръст от 50-57 сантиметра и тегло 19-25 килограма, а женската е висока 43-52 сантиметра и тежи от 16 до 22 килограма.

Тялото на Португалското водно куче е мощно и компактно.

Главата му е средна, с широк череп и изпъкнало чело.

Челюстите му са силни със захапка тип ножица.

Порода Португалско водно куче

Очите на кучето са средни по размер, кръгли и леко наклонени.

Ушите му са плътно прилепени до главата.

Гърбът му е широк и прав.

Има широк гръден кош и опънат корем.

Лапите на кучето са силни, прави и успоредно разположени.

Опашката на португалското водно куче е здрава и координира движенията при плуване и лов, завита е на пръстен, когато кучето работи.

Козината на португалското водно куче е дълга, дебела, без подкосъм. Завита е на къдрици. Приемливи цветове са бежов, кафяв, черен. Може да има петна от други цветове.

Характер и поведение на Португалско водно куче

Това куче, което може да се нарече едро и мощно, е с мек характер и безгранична преданост към стопанина. Португалското водно куче е с интелигентен характер и се отличава с увереност в себе си. Импулсивност, жизнерадост и приятно общуване са качествата, които се забелязват най-много у него. То не скучае и не оставя стопанина да изпитва такова чувство, докато е около него. То се обучава с удоволствие и ентусиазирано участва в игрите.

Смелост и увереност са качествата му по време на работа, но и е доста своенравно куче. Много е дружелюбно към стопанина си и близките му и никога не наранява децата. Неуморното спазване на изискванията на човека се дължи на вродената му любов към този, който го отглежда. Това е универсален приятел -той работи, весели се и почива в краката на своя човек. Признава авторитета на човека, но когото принадлежи и му е предано до края на живота си.

Тъй като е много издръжливо, това животно има нужда от всекидневно къпане във водоеми и това трябва да се има предвид, когато се взима това куче.

Възпитание и обучение на Португалско водно куче

Обучението и дресурата на португалското водно куче са лесни. То е умно и съобразително и при правилен подход не създава никакви проблеми. Разбира веднага всички кучешки команди и ги изпълнява с желание.

Кучетата от породата се учат неуморно и работят за угода на стопанина си, защото са му предани напълно. Те са весела и дружелюбна компания за дълги разходки или риболов сред природата.

Грижи за Португалско водно куче

Португалско водно куче

Тъй като Португалското водно куче обича много да се къпе е добре да му се осигурява често такава възможност. То са и добър гмуркач и се чувства приятно във водата, също така уверено, както и на сушата. Дългата му козина обаче изисква грижи както след къпане, така и след всяка друга дейност. Трябва да бъде сресвана и почиствана поне веднъж в седмицата.

За изложби се прави най-често лъвска прическа на кучето. Тя е забавна и отива на тази порода.

Най-голямата грижа е и най-голяма привилегия на кучето. Козината му не предизвиква алергии и затова породата успешно може да се отглежда и от алергични хора.

Това куче е енергично и е в непрекъснато движение и е добър избор за домашен любимец. Инстинктите му позволяват да се използва като пазач. Средната продължителност на живота на португалското водно куче е 14-16 години.

Хранене на Португалско водно куче

Португалското водно куче е непретенциозно и не изисква специална диета. Достатъчно е храната му да бъде добре балансирана с всички необходими хранителни вещества, включително и с постоянен прием на чиста вода. Португалското водно куче се храни два пъти дневно както със сухи смеси или натурални хранителни продукти. Месото с ниско съдържание на мазнини трябва да бъде една трета от количеството храна, а към тях трябва да се добавят зеленчуци, билки и някои плодове. Прехранването обаче е изключително вредно за тези кучета.

Заболявания при Португалско водно куче

Като повечето кучета и тази рядка порода може да развие наследствени нарушения на зрението и кучешка тазобедрена дисплазия. Предразположени са и към сърдечни заболявания. Като цяло обаче породата е жилава и издръжлива.

Няколко факта за Португалско водно куче

Породата Португалско водно куче е включена в списъка на изчезващите видове, но е включвано често в изложби.

От работно куче, помощник на рибарите, тази порода все повече се превръща в декоративна подибно на ши тцу, померан и йоркширски териер. Днес то е сред редките породи кучета.

Тъй като са сред породите кучета с къдрава козина, тези палета напомнят болонка, пудел, къдрав ретривър.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest