Miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Грижа за кожата и козината на Мопс

Грижа за кожата и козината на Мопс

Грижа за кожата и козината на Мопс

Смята се, че грижата за кучета Мопс не изисква никакви усилия, но това не е точно така. Както за всяка порода, така и за тази е важно да полагате правилните грижи, за да са винаги здрави и с отлично самочувствие.

Стопанинът трябва да умее правилно да чисти ушите и зъбите, да се грижи за козината и кожата, както и за очите на кучето, които имат по-изпъкнала форма и лесно могат да се травмират. Задължително е да поддържате в идеално състояние също така ноктите им и носа.

Трябва да вземете предвид и това, че има периоди, когато козината на кучетата пада доста обилно, затова е добре да знаете за специалните начини и инструменти, с които ще можете да се справите по-лесно с този проблем.

Както и сами виждате, грижите за кучето не са никак малко, но пък от друга страна не е никак сложно да го правите, ако сте запознати с това как правилно да поддържате хигиената на вашия любимец в идеално състояние.

С какво трябва да се запасите, за да се грижите за козината и кожата на Мопса.

- Шампоан за кучета;

- Средство за почистване на ушите;

- Аерозол или капки против бълхи и кърлежи;

- Удобна кучешка каишка;

- Капки за очи;

- Гребен за кучета;

- Влажни кърпички;

- Препарати за грижа за кучешката козина;

- Ножица за нокти.

Грижа за Мопса

Мийте лапите им след всяка разходка

Породата кучета Мопс не са приспособени да живеят сами на воля. Зимата те много замръзват, а пък през летните дни трудно понасят жегите и високите температури, поради особености на дихателната им система.

Като следствие на това много от хората си мислят, че тази порода е едва ли не само домашна и не е задължително да се разхождат често навън, а в тоалетна могат да ходят на кучешки памперс или в специална кучешка тоалетна.

Това обаче съвсем не е така, тъй като както всяко едно животно, те също се нуждаят от редовни разходки на чист въздух.

Можете например да ги изкарвате за 5-10 минути 3-4 пъти на ден. Така няма да се натоварват много, но и ще могат да изразходят енергията си и да се позабавляват малко навън. След разходките обаче е задължително да им миете и да избърсвате лапите с влажна салфетка след това.

Шампоани и гребени за козината на питомеца

Грижата за Мопса трябва да включва и редовна обработка на козината им и кожата. Трябва да решете козината на кучето всеки ден със специален гребен за кучета, като в идеален вариант зъбците трябва да са меки и нежни, за да не травмират кожата на животното.

Движенията трябва да са по-скоро все едно го галите и направлението да е по посока на растежа на козината. Така кучето ви ще изпитва удоволствие и няма да се бои от тази ежедневна процедура и само ще иска да го решите. Освен това по този начин ще правите един вид масаж на кожата на домашния си любимец.

Тези императорски кученца обожават да се къпят, така че с това няма да имате проблеми, но все пак не трябва да злоупотребявате с водните процедури.

Достатъчно е да къпете кучето си един път на 1-2 месеца през зимата и 1-2 пъти на месец през летните дни. За своя питомец вие самостоятелно трябва да изберете подходящ шампоан, изхождайки от особеностите на кожата, състоянието на козината и финансовите ви възможности.

Отглеждане на Мопс

И въпреки че козината на Мопса е къса, тя изисква доста грижи. Все пак, тя пада целогодишно като само интензитета се променя.

За да се избавите от неприятната козина навсякъде в дома ви, трябва не само редовно да решете кучето, както и да го подстригвате. Внимавайте, ако сте решили да оформяте козината на питомеца си сами, а именно да не прекалите.

По-добре е за целта да използвате специалните метални гребени за кучета, при които зъбците са много на гъсто разположени (така наречения фурминатор за кучета). Достатъчно е да ги решете с този гребен 1-2 пъти на месец, за да махнете излишната козина.

Винаги, когато полагате грижи за козината и кожата на Мопса, и като цяло за хигиената на вашето куче, трябва да сте особено внимателни, за да не му причините болка и дискомфорт.

В началото кучето може да бъде неспокойно, затова е важно да сте търпеливи и от най-ранна възраст да приучавате любимеца си към тези хигиенни навици, за да не се плаши и да е спокоен, когато го решете или правите някоя друга процедура.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest