Miau.bg»Статии»Кучета»Дресура на Кучета»Как се обучава куче-спасител?

Как се обучава куче-спасител?

Как се обучава куче-спасител

Кучетата разполагат с преимущества, които ние хората нямаме. На първо място това е невероятното им обоняние, което им позволява да преследват и откриват плячката си.

Повечето породи кучета, особено онези, които се използват в полицията или в спасителните служби, са силни и издръжливи и могат да развиват висока скорост. И най-вече имат силно развит слух, който ги отвежда до това, което търсят.

Ето защо кучетата са интелигентни животни, които се използват най-много в спасителни мисии, както и при преследване или при търсене на определени вещества като наркотици или бомби.

Най-добрите породи кучета-спасители за използване при подобен род задачи или мисии са Санбернар, Нюфаундленд, Голдън Ретривър, Немска овчарка и Хрътка.

Преди да започне обучението на кучето-спасител, трябва първо да се реши в какви мисии точно ще участва. Те биха могли да бъдат:

- Полицейски и военни мисии;

- Мисии по спасяване вследствие на природни бедствия;

- Земетресения;

- Лавини;

- Срутени сгради;

- Удавяния.

Кучешко училище

Най-лесният начин е да запишете кучето си в специализирано училище за кучета, където ще го тренират как точно да извършва съответната дейност.

Там разпределят кучетата в групи според уменията и мисиите, в които ще участват. Те могат да бъдат:

- Развитие на обонянието на кучето за търсене на хора в различни мисии;

- Търсене по следи – тук може да бъде по аромат или по физически следи, оставени от човек или животно;

- Природни бедствия – тук кучетата отново използват обонянието си, за да открива хора, затрупани под сгради, вследствие на бомбени атентати или земетресения, както и заради лавини;

- Откриване на човешки останки;

- Водни спасители.

За обучението на кучета-спасители е нужно много време и търпение. Затова повечето специалисти препоръчват дресировката на кучето да започне още докато то е съвсем малко.

Кучетата-спасители се обучават от малки

Така много по-лесно ще се контролират различни аспекти на поведението му и ще допринесе за по-бързата и ефективна социализация с екипа, с който би работило.

Има изисквания към кучетата, които ще бъдат подложени на такъв тип обучение.

Те трябва да са интелигентни и в добро здраве, да са силни и енергични. Тъй като обучението се провежда под формата на игра, много важно е да обичат играта, особено с топка.

Много специалисти казват, че породата не е толкова важна, но гореизброените са най-разпространени, когато става въпрос за спасителни мисии.

В зависимост от мисията, за която е избрано, кучето-спасител се разпределя в група и се обучава по специална система и от специалисти в съответната област.

Ако искате повече информация за това, може да потърсите такива служби и да говорите с тях, за да ви дадат подробности.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest