Miau.bg»Статии»Животински Свят»Паяци»Какво знаете за водните паяци?

Какво знаете за водните паяци?

Какво знаете за водните паяци

Ние хората се ласкаем от мисълта, че сме най-съвършения ловец сред всички видове. Това не е съвсем вярно. Ако в природата съществува перфектен ловец, това е паякът, а не човекът.

Безгръбначното членестоного с осем крака е удивително създание с древна история и съвършено устройство на хищник.

Повечето от представителите на това огромно семейство, което според специалистите е между 40 и 100 хиляди вида, живеят на сушата и представляват огромно разнообразие от цветове, размери, характерни особености и начин на ловуване.

По-малко на брой, но много любопитни са водните паяци, които не са така добре проучени заради постоянното им местообитание, което се намира най-често в дълбините на моретата и океаните.

Тайнството на живота във водните дълбини прави този вид паяци истинска мистерия. Няма как да не се опитваме да си представим какъв е животът на паяка, чийто дом е дълбоката вода, докато гледаме негови роднини на водната повърхност.

Там често пробягва един сръчен ловец, това е Dolomedes fimbriatus.

Този неголям представител на паякообразните лови попови лъжички или новоизлюпени рибки. Докато преследва плячката си, той може и да се гмурне във водата, улавяйки се за някое от водните растения.

Интересен факт за водните паяци е, че много от тях, избрали водата, излизат и на сушата, но има и чисто водни обитатели сред тях, които предизвикват най-голям интерес.

Водният паяк, наричан на латински Argyroneta aqatica, е един от тези паяци, които прекарват целия си живот във водата.

Той излиза на повърхността само веднъж дневно. Водата е мястото му за чифтосване, снасяне на яйцата и търсене на храна. Затова и тялото му е пригодено за този начин на живот.

Покрит е с фини косъмчета, които улавят въздуха и когато паякът се потапя, пълни с него мяхчето, което е направил от паяжината си и закрепил към някое растение. Прекарва времето си във водния мехур и лови плячката, преминаваща наблизо.

Факти за водните паяци

Аргиронетът е сиво-кафяв на цвят, но когато е във водата изглежда сребрист. Това е единственият от паяците, при които мъжкият е по-голям от женската.

Храни се с водни насекоми, личинки и попови лъжички. Този вид воден паяк се среща и у нас в застояли води с водна растителност. Освен в Европа, може да бъде открит и в Азия, и в Япония.

В океанските дълбини обаче живеят истински уникати от семейството на паяците. Такъв е гигантският морски паяк.

Този обитател на студените дълбоки води дори няма тяло. Всичките му органи са разположени в краката. Чудноватото създание има дълъг хобот, с който изсмуква медузите и червеите, с които се храни.

Заради странната си анатомия този гигантски паяк е много интересен, но не е страшен за хората, защото живее на дълбочина до 5 хиляди метра.

Повечето водни паяци обаче с сравнително малки и са част от групата артроподи. Всички са хищници със завидни способности в лова на храната си. Има морски паяци и с 10 или 12 крака, което говори за разнообразието на вида и издава една дълга еволюция.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest