Miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Грижа за лапите на кучето през зимата

Грижа за лапите на кучето през зимата

Teodora MishinevaTeodora Mishineva
Новак
501
Грижа за лапите на кучето през зимата
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Разходките с кучето са неизменна част от ежедневието ви дори и през зимата. Ако сте добре подготвени, студът, снегът и лошото време не трябва да ви плашат.

Освен борбата със студа, която може да спечелите, обличайки любимеца си с дрехи за кучета, налага се да положите специална зимна грижа за кучешките лапички.

Солта, която най-често се използва против заледяване, е основен проблем. Разходките по солени повърхности водят до химическо изгаряне на лапичките. Често в края на дълга разходка може да забележите, че кучето куца.

За да поддържате кучешките лапи през зимата, трябва да следвате няколко лесни стъпки.

1. Подстригване на кучето

Дългокосместите породи кучета имат много дълги кичури косми между пръстите. В тях се задържат сол и ледени парчета. Подстригването на тези косми редовно ще осигури по-безопасна и приятна разходка.

2. Измиване на лапите

След всяка разходка добре измийте и подсушете лапите на кучето с мека кърпа. Така ще отстраните солта и ще стоплите лапичките. Близането на наизмити лапи след разходка може да доведе до поглъщане на големи количества сол и натравяне.

3. Масла за кучешки лапички

Има специални вакси или масла, които предпазват кучешките лапички. Ако желаете, можете да си направите собствено защитно масло.

Необходими продукти: 2 с.л. олио (слънчогледово, бадемово или зехтин), 2 с.л. кокосово масло, 1 с.л. масло от шея, 4 с.л. восък

Грижа за лапите на кучето през зимата

Начин на приготвяне: Съставките смесвате и разтапяте на слаб огън, като бъркате, докато стане еднородна смес. После сместа изливате в подходящ съд и оставяте да изстине. Мажете лапичките 1-2 пъти на ден, а ако са много сухи, колкото е нужно.

4. Обувки за кучета

За да защитите крачетата на вашето кученце, обмислете варианта да му купите ботушки или обувки за кучета. Ако кученцето свикне бързо и не се дразни от обувките, те ще предоставят добра защита за зимните условия.

5. Пясък вместо сол

Използвайте вещества против заледяване в двора си, които не дразнят кучешките лапички. Такъв може да бъде пясъкът, но също така се продават специални препарати, безвредни за кучета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest