miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Особености и поведение на едрите породи кучета

Особености и поведение на едрите породи кучета

Едри породи кучета
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Кучетата са популярни домашни любимци, които живеят редом с хората. Това удивително животно е спътник, приятел и пазач на човека от дълбока древност. Хората ги отглеждат, селектират и развъждат от древни времена. Съвременните породи се отличават с голямо разнообразие. Най-общо обаче кучетата се делят на едри и дребни породи. Ще разгледаме характеристиките на едрите породи кучета.

Едрите породи са кучешки групи, при които отделните екземпляри в зряла възраст имат тегло между 25 и 45 килограма. Те са верен другар и приятел, обичат разходките и са много подвижни и активни.

Използват ги като овчарски кучета или следотърсачи. От тази група са също спасителните кучета, както и водачите на слепи хора. Изборът пада върху тях, защото са силни и енергични, както и много предани на стопаните си.

Към най-известните едри породи кучета, които се отглеждат масово и у нас, спадат кучетата от порода кане корсо, алабай, бултериерът, дого аржентино, родезийският риджбек, санбернар, американски булдог, немски дог, българско овчарско куче и други.

Растежът на кучетата от едрите породи завършва, когато достигнат възраст 2, 5 години. През това време животните многократно увеличават теглото си, което налага стопаните да следят за деформации по костите.

Немският дог е най-едрото куче в света

Такива се появяват най-често в резултат на неправилно хранене на кучето и недостиг на белтъчини и калций. Високо енергийните храни също са неподходящи, защото стават причина за натрупване на прекалено много маса и кучето затлъстява. Това може да се забележи при басет, боксер, чау-чау, немска овчарка, бобтейл и др.

Важна особеност на едрите породи кучета е спецификата на храносмилателната система. Храната престоява прекалено дълго в дебелото черво и страничните ефекти от неправилното хранене са силно изразени. Затова животното не бива да преяжда. Храната на кучето трябва да бъде питателна и адаптирана към нуждите на едрите породи.

Дресировката на кучето е от съществено значение за тяхното място в социалния живот на хората, на първо място на семейството, в което живеят. За едрите породи кучета това важи с двойно по-голяма сила. Техните представители обикновено стават опасни за здравето и живота на заобикалящите ги животни и хора.

Английски мастиф

Всъщност зли кучета няма, има неправилно възпитани или неглижирани животни, които причиняват тежки наранявания или смърт на други животни или хора.

Стопаните носят отговорност за поведението на своите кучета и затова при тях най-често се налага работа с подготвен специалист, който да обучи домашния любимец, когато проявява агресивно или неадекватно социално поведение. Трябва внимателно да се следи за нередности в поведението на едрите кучета, както и при всички останали.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest