Miau.bg»Статии»Кучета»Размножаване на Кучета»Колко често се разгонват кучетата?

Колко често се разгонват кучетата?

Разгонване при кучетата

Разгонването при кучета е признак за готовност за продължаване на рода. Това е период в живота на кучето, който е съпроводен с поява на полово желание. Женското куче започва да реагира положително на мъжки кучета.

Настъпването на половата зрялост у кучетата зависи от породата, начина на отглеждане и храненето. При кучета от малки и средни породи първото полово желание започва да се появява на възраст 6–7 месеца, а при големите разгонването настъпва в 11–18 месец. За да износи и отгледа здраво потомство, кучето трябва да е достигнало не толкова полова, колкото физиологическа зрялост.

Тя настъпва около 2 годишна възраст. Времето за настъпване на физиологическа зрялост при кучетата, зависи и от тяхната порода. Когато кучето започва да се разгонва, в него се наблюдават изменения. Животното започва да се държи неспокойно. Може да се наблюдава агресия при кучето, по отношение на други кучета и хора.

По време на разходката на кучето, питомецът не слуша командите на стопанина, може да се измъкне от повода и да избяга. При някои породи кучета началото на разгонването може да се определи по физиологични признаци: отделяне на бледорозов секрет от половите органи, кучето започва да пишка по–често вкъщи и на улицата.

Колко дни продължава разгонването на кучето?

Разгонено куче

Половият цикъл на кучето има 4 стадия. Много е важно те да се знаят от тези, които искат да отглеждат малки кученца и кога е най–подходящ моментът за чифтосване, защото то може да се осъществи само в определени дни на цикъла.

Разгонването на кучето продължава приблизително 21 дни. Започва с отделянето на розовия секрет, а за край на разгонването може да се счита тогава, когато кучето губи интерес към мъжките екземпляри.

Периодичността на разгонванията на кучетата може да варира от 6 до 8 месеца. Някои от факторите са – годишен сезон, наследствена предразположеност и емоционално състояние. Те влияят на настъпването на разгонването.

Четири са фазите на половия цикъл при женските кучета:

1. Начало на разгонване (Проеструс) - продължава 6 – 9 дни. Това е периодът, в който се наблюдава изменение в поведението на кучето. То често препикава територията си, за да привлича мъжки. При приближаване на мъжко куче женското куче отскача, сяда на задните си лапи, ръмжи и гони мъжкия;

2. Втора фаза на цикъла (Еструс) - продължава 9 дни. Той се характеризира със заиграване с мъжките кучета. Учестено уриниране – женската е готова за връзка. При докосване по задницата и, тя отвежда опашката си в страни и припада на предните лапи;

Кучета

3. Трета фаза (Метеструс) - това е период, през който се възстановяват всички процеси в организна на кучето. Той продължава 60–150 дни, през които женското куче не допуска мъжки до себе си;

4. Четвърта фаза (Диеструс) - период на полов покой. Той продължава 100–150 дни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest