Miau.bg»Статии»Котки»Котешкото Здраве»Как да поддържаме ушите на котката?

Как да поддържаме ушите на котката?

Почистване на котешки уши

Отглеждането на котка у дома изисква цялостна грижа както за правилното хранене на котката, така и за здравето на животното. Рутинните дейности включват редовното поддържане на козината, очите и ушите на котката.

Повечето хора се сещат да срешат котето, особено ако е от дългокосместа порода котки, но почистването на ушите често остава встрани от задължителната грижа.

Защо и как се почистват ушите на котката?

Котешкото ухо произвежда секрети, задържа мръсотия и влага. Те могат да предизвикат инфекции и затова трябва да се пазят чисти. Профилактичното почистване на ушите котката може да става веднъж в месеца.

Има породи котки без козина и с големи уши. Те се замърсяват по-бързо и лесно. Такива са Донски Сфинкс, Абисинска котка и Девон Рекс. Ушите на тези породи трябва да се проверяват периодично за замърсявания.

Ако котачето вече страда от ушна инфекция, нужно е да се следват предписанията на ветеринаря и да не се лекува животното от стопанина без съвет от лекар.

Повечето котки не обичат да им чистят ушите и се противят на процедурата. За щастие, тя не изисква постоянно и често прилагане. Нужна е малко ушна кал, за да поддържа нормалната функция на тъканите.

Ухото се почиства с топло минерално масло или специални разтвори за външния канал, а самите ушни гънки се минават с клечка за уши, натопена в минерално масло.

В търговската мрежа се предлагат и специализирани лосиони, които вършат много добра работа при този процес.

Почистване на котешките уши стъпка по стъпка

Котешко уши

Когато домашният любимец е в спокойно състояние, се поставя внимателно на коленете на стопанина върху стабилна плоскост.

Главата се държи леко и в ушния канал се капват няколко капки лосион. След това ухото се масажира отгоре надолу за около минута. Писанката сама ще изчисти с тръскане ненужното количество заедно с разтворената ушна кал и мръсотии.

Не трябва лосионите да се ползват при някакъв вид раздразнение на ухото.

Почистването не е болезнена процедура, но котките не обичат да се навлиза в живота им и се противопоставят на всякакви опити за по-близък контакт, когато те самите не го желаят. По-добре процедурата да се прави, когато котето е напълно спокойно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest