Miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Котките усещат ли студа?

Котките усещат ли студа?

Котките усещат ли студа?
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

Ако сте собственик на котка, изобщо не е необходимо да следите новините, за да проверите кога започва новият отоплителен сезон. Само наблюдавайте поведението на вашия домашен любимец. Ще е истинска изненада за нас, ако той не е проучил въпроса преди вас и вече не се е намърдал удобно върху затопления радиатор.

Направо е изненадващо как успяват мъркайки да заспиват върху ребрата на радиаторите! Ясно е, че обичат топлината, но е логично да си зададете въпроса тогава как и по какъв начин усещат студа котките? Дали няма след своята блажена дрямка да искат да излезнат на терасата и да се "поразхладят" върху първия паднал сняг?

Не, не очаквайте подобно поведение от котката си, независимо от нейния характер и природа. Тя би излязла на терасата или навън (ако я пускате на открито) само от любопитство. Това не означава, че трябва да я възпирате от това нейно желание. Знае се, че домашните котки са далечни родственици на пустинните котки и могат да издържат както на много топло, така и на студено. Но те нито харесват студа, нито могат да са изложени прекалено дълго време на него.

котка навън

Котките са любители на слънчевите дни и на топлото време, а не на зимата. Това е причината, поради която, ако не могат да се излегнат да взимат любимите си слънчеви бани, те да търсят друг топлинен източник.

Спокойно можете да видите любимата си котка/котарак излегнала се върху прегрелия от игри компютър на сина ви или пък директно пред телевизора, докато мъжа ви си е "присвоил" дистанционното и гледа поредния мач. Котката ще открие всеки източник на топлина и ще го превърне в свое любимо леговище.

Така че - да, котките усещат студа и дори могат да издържат на доста ниски температури, но това няма да е по тяхно желание. Когато напускате дома си, се уверете, че не сте забравили котката на балкона си или пък не сте я заключили да зъзне навън насред зима.

Тя ще оцелее, ако не отсъствате прекалено дълго време, но после най-вероятно ще ви върне "тъпкано" дискомфорта, който по невнимание сте ѝ причинили.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest