Miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Характер и поведение на сиамската котка

Характер и поведение на сиамската котка

Сиамските котки са красиви

Котките, сами по себе си, са уникални същества, които макар и да имат доста сходства помежду си, не могат да избягат от своята индивидуалност. Или казано по-друг начин - тяхното поведение не може да бъде сведено до някаква проста схема.

Ако сте се влюбили в характера и поведението на сиамската котка на съседа ви, няма никаква гаранция, че ако и вие решите да се сдобиете с една чистокръвна сиамка (все пак темата ни е за сиамските котки), то тя ще отговори на вашите очаквания. Това си е залегнало от край време в котешката природа - да ни изненадват!

Но все пак всяка порода котки си има своите отличителни белези и тук ще се опитаме да ви покажем какво отличава сиамската котка от останалите породи котки.

На първо място, естествено, е характерният външен вид на сиамките, които в своята родина (бившата държава Сиам, днешен Тайланд) са наричани Лунен диамант. Вероятно са получили това название именно заради необичайните си окраски, които няма как да бъдат срещнати при други породи котки - нежен кремав цвят на тялото, контрастиращ на тъмнокафявите им уши, муцунка и опашка и искрящо сините им очи. Истински разкош!

Малка сиамска котка

Както казахме, обаче, тук ще се съсредоточим върху поведението на тази порода котки, или поне това, което в най-общ план е характерно за тях. Затова се спряхме на 3 белега в поведението и характера на сиамската котка:

1. Те са изключително привързани към стопаните си. Това не са котки, които са предназначени за хора, които често отсъстват от дома си или пък нямат възможност да взимат домашен любимец по време на своето отсъствие!

2. Сиамките котки са сред най-паметливите котки, което съответно има своите плюсове и своите минуси. Ако сте ги възнаградили със своето внимание или пък с някое котешко лакомство, то те непременно ще ви се отблагодарят по своя си начин. И съвсем логично - могат да бъдат много злопаметни и отмъстителни. По-добре не ги предизвиквайте и се отнасяйте към тях подчертано грижовно!

Сиамска котка

3. За разлика от много други породи котки, които не се престарават със своето мяукане, сиамките явно харесват звуците, които издават и е напълно възможно силното им мяукане да се чува дори и в съседите, живеещи в съседната къща. Имайте това също предвид, ако сте решили да отглеждате сиамска котка, но не забравяйте и че именно тази порода са сред онези котки, които са най-всеотдайни към стопаните си!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest