Miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Могат ли кучетата да ядат маслини

Могат ли кучетата да ядат маслини

Можете да давате малко маслини на кучето

Ако сте от хората, които обичат маслини, може би винаги сте се чудили дали кучетата също могат да си хапват от тях. За щастие, маслините не са отровни за кучетата. Консумирани в малки количества, те са напълно безопасни, но съществуват някои рискове, с които трябва да сте запознати, преди да споделите това вкусно средиземноморско лакомство с пухкавия си другар.

В тази статия ще ви запознаем с всички подробности, които са ви необходими, за да разберете дали маслините наистина са полезна храна за вашия домашен любимец.

Безопасни ли са маслините за кучетата?

Кучетата могат да ядат маслини в умерени количества. Те съдържат много витамини и минерали, важни за здравето, въпреки че кучетата, които имат пълноценна и балансирана диета, не се нуждаят от тези допълнителни хранителни вещества. Истината е, че обикновените, безсолни маслини могат да бъдат здравословно лакомство за вашето кученце.

Маслините са богати на здравословни мазнини и протеини, но не позволявайте да се стигне до преяждане, тъй като могат да добавят необходими калории към диетата на кучето.

Макар че маслините сами по себе си не съдържат отровни вещества, техните костилки представляват потенциална опасност за вашия пухкав приятел. Поглъщането на маслиновите костилки може да причини задушаване. Те могат да блокират дихателните пътища и да се настанят в стомашно-чревния тракт на вашето кученце. Също така имат способността да чупят зъбите на кучето. Все пак винаги е добра идея предварително да премахнете костилката и чак след това да дадете маслина на кучето си.

Маслините без костилка рядко създават проблеми при кучетата. Консервираните или маринованите, обаче често съдържат прекомерно количество натрий. Натрият в големи количества е нездравословен за кучетата и може да доведе до дехидратация и дори токсичност.

Ако вашето куче консумира прекалено голямо количество маслини, свържете се с вашия ветеринарен лекар за съвет. Въпреки че маслините не са вредни за кучетата, те не са непременно най-добрия избор за кучешко лакомство. Обсъдете с ветеринаря кои са най-подходящите храни, които да включите или изключите от хранителния режим на вашето кученце.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest