Miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Отглеждане и грижа за сиамска котка

Отглеждане и грижа за сиамска котка

Отглеждане и грижа за сиамска котка

Едни от най-красивите породи котки са сиамските. Произходът им е от едноименната област в Тайланд. В миналото са били притежание само на аристократи и будистки монаси.

Преди около 200 години тези забележителни същества попадат в други части на света като подарък от кралските особи за висшите кръгове от останалия свят.

Съвременната сиамска котка, резултат на различни селекции, има доста разлики от първообразците, които вече се означават с друго име - Тайски котки.

Сиамката е грациозна, с много красива осанка. Тя е късокосместа, с блестяща прилепнала козина, която не изисква съществени грижи като всекидневно разресване и премахване на линеещите косми със специални гребени.

Сиамските котки са разкошни домашни любимци. Те обичат човешката компания, но не са особено тихи. Мяукат силно, когато изразяват емоциите си. Въпреки че са своенравни, се привързват силно към хората и с това са по-различни от останалите породи, където привързаността е основно към дома, в който живеят.

Обучението на сиамска котка изисква много търпение. Тя усеща нервността и това затруднява привикването към командите. Не бива да се забравя, че тази порода е много своенравна и ще изисква постоянство и търпение при дресировката на котката.

В никакъв случай не бива да бъдат поставяни под натиск, защото отказват да правят каквото и да е. Ако обучението се окаже успешно, сиамката може да се научи да донася предмети, да се разхожда на повод и каишка и да се отзовава при повикване.

Отглеждането на сиамска котка от здравословна гледна точка не е трудно, защото сиамките са с крепко здраве и добра издръжливост. Евентуалните проблеми, които могат да възникнат, са: кривогледство; възпаление на венците; проблеми с уринарния тракт на котката; амилоидоза. Тези домашни питомци живеят до 14-20 години при правилните грижи за сиамската котка.

Храненето е основна част от грижите за сиамката, както и за всеки друг домашен любимец. Като месоядно животно, което в естествена среда е хищник и ловец, тя се храни основно с месо.

Отглеждане и грижа за сиамска котка

Телешкото, говеждото и заешкото са най-подходящи и предпочитани от тези котки, но често може да се разнообразяват с птиче месо. Консумацията на свинско не се препоръчва. Някои субпродукти в сварен вид могат да бъдат подходящо допълнение към месната диета.

Трябва да се знае, че породата на котката не може да обработва зърнени храни и зеленчуци, затова те не трябва да присъстват в менюто. Рибата също не е препоръчителна за честа консумация. Котето може да получи алергична реакция, ако се прекали.

Играта за тези питомци е много важна и ако стопаните са твърде заети, за да играят със своя домашен любимец, трябва да му осигурят достатъчно играчки, за да се забавлява, докато ги няма.

Най-важното при отглеждането на котката е тя да расте в спокойна среда, между стопани, които го обичат. Това ще удължи живота ѝ.

Ако искате да си вземете такъв другар, вижте тези обяви и цени за сиамска котка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest