miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Кои храни причиняват падане на козината на кучето?

Кои храни причиняват падане на козината на кучето?

Заведете на ветеринар куче с опадала козина
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
17.00 лв.
Виж ››

Стопаните на кучета знаят колко е важна козината за здравето на техния домашен любимец. Тя има най-напред защитна роля. Кожа и козина на кучето са взаимно свързани съставни части на тялото и грижата за тях е много важна.

Ако настъпят някакви проблеми с козината, това се отразява и на кожата на кучето и обратно. Всички знаят, че кучето непрестанно отделя косми. В определени моменти падането на козината се засилва, но това е естествено състояние, наречено линеене. Все пак, ако козината на кучето пада, това вероятно е знак за здравословен проблем, който може да бъде решен само от специалист, ветеринар.

Падането на козината на кучето може да има различни причини - лоша хигиена, паразити, кожно заболяване или някакъв проблем с жлезите. Понякога проблемът има съвсем неочаквана причина - неподходящата кучешка храна, давана на домашния любимец.

Кои са храните, причиняващи опадване на кучешката козина?

Сол

Както при хората, така и при домашните ни любимци, солта е полезна в умерени количества, но прекаляването води до здравословни проблеми. При кучето солената храна е съвсем неподходяща. Освен всичко друго, тя е вероятна причина за засилено опадване на космите.

Пикантни храни

Както хората, така и кучетата имат собствени хранителни предпочитания. Някои от четирикраките ни приятели обичат подправки и аромати в храната си. За да не се разделят с голяма част от козината си, ограничете до минимум подправките, особено по-лютите.

Захар

Захарта е вредна за кучетата

Сладкият вкус е любим на всички. При кучето обаче захарта изобщо няма място в хранителната диета. Кучешкият организъм няма ресурс да усвоява захар. За да има кучето достатъчно козина на гърба си, не го подкупвайте със сладкиши.

Царевица

Някои кучета са алергични към царевица, но има и такива, които я предпочитат. Тя обаче не е подходяща храна за домашни любимци. Съдържа прекомерно много захар и може да има негативни последици за козината.

Яйца

Този продукт е силен алерген за много хора, а това важи със същата сила и за кучетата. Има немалко случаи за опадала козина при кучета след алергична реакция при хранене с яйца. При такива индикации, трябва да се внимава и с млечните продукти. Понякога те съдържат и яйца.

За добрият външен вид на кучешката козина храната има съществена роля и трябва да се подбира внимателно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest