Miau.bg»Статии»Кучета»Как да накараме кучето да си спи в къщичката

Как да накараме кучето да си спи в къщичката

Кучешка къщичка

Хората, които са имали или в момента имат куче, ще се съгласят, че това е едно прекрасно изживяване. Домашният любимец във всеки момент може да оправи настроението на стопанина си, да го зарадва с някое хрумване и непрекъснато му засвидетелства своята безкрайна любов и преданост.

Всичко в тези взаимоотношения е чудесно, но често възникват недоразумения, тъй като не всеки стопанин разбира подбудите на своя рошав приятел.

Например, когато кучето удобно се настанява в леглото на стопанина си, пренебрегвайки приготвеното му място за преспиване. Преди да протестираме пред невъзмутимото нахално поведение на кученцето, трябва да се запитаме защо то предпочита нашето легло пред своето.

Отговорът се подразбира - за кучето стопанинът е най-близкото същество, възприема го като член на семейството си или водача на глутницата и затова иска да бъде близо до своя човек. Но невинаги любимото място е леглото на стопанина, домашните любимци понякога предпочитат неочаквани за хората места за почивка и сън.

Как кучето решава къде да спи?

Кучета

Кучетата изследват света чрез обонянието си. Те не различават цветовете като нас, хората, но затова пък обонянието им е многократно по-силно от човешкото. Те търсят място, където да се чувстват защитени, с оглед дивото си минало, когато са били силно уязвими и са развили силно чувство за самосъхранение. Другото условие е да се чувстват комфортно на мястото, където ще спят.

Комфортът им включва и любима поза за сън, каквато кучетата имат подобно на хората. Така че при избор на къщичка за съня на домашния любимец и място, където тя да се постави, трябва да се взимат предвид всички особености в поведението на вида и личните предпочитания на кучето, за да се подготви мястото за сън по начин, който да е привлекателен за четириногия домашен любимец.

Привикване на кучето към мястото, определено му за сън

След като са взети предвид всички изисквания към кучешкото легло, остава любимецът ни да бъде приучен да го ползва. Това може да стане само с търпение и постоянство. Всички хрумвания, като поставяне на лакомства в къщичката му, които да създадат отношение към нея като място, свързано с приятни изживявания, са подходящи. Твърдото и неотстъпчиво решение избраното място за спане да бъде използвано по предназначение, ще сломи с времето съпротивата на домашния любимец.

Привикването към избраното място за сън е част от общата дресировка на кучето, която няма как да се получи, ако не се прояви задължителното търпение от страна на стопанина.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest