miau.bg»Статии»Котки»Котешкото Здраве»Защо котката има рани по носа?

Защо котката има рани по носа?

Котка с рани по носа
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Всеки собственик на котка знае, че дори най-дребните промени в любимеца са забележими. От летаргия и промяна на поведението, до някои физически наранявания. И ако кучето или котката е направило конкретно действие, с което да предизвика някои наранявания, то за други сме напълно изненадани. Сред тях – рани по носа на котката.

Много котешки заболявания засягат кожата на котешкия нос. Причината е, че това място е особено чувствително – на практика то е влажна лигавица. Този клас от заболявания се наричат дерматози.

Симптомите, които ще забележите – разраняване в областта на носа на котката ви, оплешивяване в тази част, де- или свръхпигментация, зачервяване, белези.

Причините за дерматозите са много. Абсцесите са една от тях. При тях се образуват рани, пълни с гной. На практика те са инфекции, предизвикани от замърсяване на рана или от ухапване на насекомо. Около самия лишей може да се е образувала коричка. Понякога абсцесите изпускат секрет.

Котешка гъбична инфекция е друга много вероятна причина. Обикновено тя се предава от животно на животно, но понякога се развива и при котки, които са по-предразположени към подобни кожни проблеми. Носът, разбира се, е сред най-засегнатите от инфекцията места.

Бълхите също могат да предизвикат подобни наранявания в областта на носната лигавица. Понякога котките имат алергии към слюнката на бълхите. Затова зачервяване и рани в областта могат да са симптом и на алергична реакция.

Раните по носа на котката могат да са признак на заболяване

Не бива да изключвате и възможността раните да са резултат просто от травма. По природа котките са любопитни. Обичат да ровят, да търсят, да скачат, да се катерят. Няма да е изненада, ако в процеса на игра животното ви се е наранило. Ако имате други домашни любимци, разраненият нос при котката може да се дължи на съвместна кавга.

В много редки случаи, но основно при възрастни котки, тези рани могат да са симптом на котешки рак или котешка левкемия. По-предразположени към заболяванията са котките, които обичат да прекарват дълго време на пряка слънчева светлина. Както при хората, така и при животните UV-лъчите увреждат кожата и могат да доведат до злокачествени изменения. Лек за тези заболявания няма, но дори с тях котките могат да живеят още няколко години.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest