miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Заболявания при възрастните кучета

Заболявания при възрастните кучета

Възрастно куче

С напредването на възрастта кучетата могат да променят поведението и настроенията си. Подобно на хората, колкото са по-възрастни стават, толкова способността им да отблъскват болестите намалява.

Дори най-любящият и внимателен собственик може да пропусне знаците на заболявания при старите кучета, като приеме, че отклоненията в съня на кучето или хранителните му навици са нормални само поради възрастта му.

Много по-добре е да не правим предположения, а при най-малките съмнения да се свържем с ветеринарен лекар. За да ви помогнем, ето списък на често срещаните заболявания при възрастните кучета.

Кучешки артрит

Подобно на хората, в напреднала възраст кучетата също могат да страдат от артрит. Артритът е възпаление на една или повече стави и може да предизвика подуване, скованост и силна болка. Симптомите на кучешки артрит могат да доведат до куцане на кучето или промяна в походката, нежелание за движение, отвращение към стълби, затруднено ходене, както и проявяване на болка при изкачване. Болното животно може да ближе или хапе местата, на които чувства болка, или пък да проявява раздразнителност и агресия. Не се притеснявайте, ако кучето ви има артрит, заведете го на ветеринар, който да му изпише лекарства, или да ви посъветва да направите някои промени в диетата и тренировките.

Заболяване на венците

Възрастните кучета страдат от заболявания на венците понякога

С напредването на възрастта някои кучета могат да развият гингвинит или възпаление на венците. Венците на домашния ви любимец могат да се възпалят, когато бактериите в устата се превръщат в плака върху зъбите. Слюнката втвърдява плаката и създава зъбен камък. Бактериално натоварената плака и зъбен камък върху зъбите могат да се разпространят под линията на венците и да причинят подуване. Ако не се лекува, възпалението на венците при кучето може да премине към периодонтит, когато венците се отдръпнат от зъбите. Това създава джобове, които могат да се заразят и да причинят загуба на костна маса. Симптомите са кървящи, червени и подути венци. Болестта може да разпространи инфекцията в кръвния поток и да причини сериозни увреждания на органите.

Диабет

Кучешкият диабет е сред другите болести при старите кучета. Той е причинен от лоша продукция и функциониране на инсулин - хормон, произвеждан от панкреаса. Работата на инсулина е да помогне да се премести глюкозата от кръвта в клетките на тялото, където тя се използва за енергия. Диабетът най-често се среща при кучета на възраст 8 или 9 години. Диабетът може да бъде наследствен и е по-често срещан при женските индивиди. Породата на кучетата, предразположени към диабет, са Самоед, Териерите, Мопс и Мини Шнауцер. Симптомите на диабета включват честа жажда и повишено уриниране, загуба на тегло, умора, раздразнителност, повтарящи се инфекции, замъглено виждане и бавно заздравяващи порязвания или натъртвания.

Загуба на зрение

Макар и печална, загубата на зрение не трябва драстично да променя ежедневния живот на вашето куче. Слепотата може да се прояви с течение на времето и е най-добре, когато бъде открита, да започнете да учите кучето си да разчита повече на другите си сетива. Влошаването на зрението е част от нормалния процес на стареене при кучета. Един от ранните признаци може да бъде кучешката катаракта. Други признаци на загуба на зрението включват удряне в неща, падане, разширени зеници и червени или раздразнени очи.

Бъбречна недостатъчност

Затлъстяването е сред честите заболявания при старите кучета

Бъбреците отстраняват отпадъците и поддържат баланса в организма. Когато тези органи загубят своята отделителна функция, токсините могат да се натрупват в тялото и да го опустошат. Това отравяне на системата се нарича бъбречна недостатъчност. Много неща могат да причинят бъбреците да спрат да си вършат работата. Това може да бъде бъбречен камък, който блокира уринарния тракт, или разкъсване на пикочния мехур, или нормално стареене на бъбреците. Симптомите на камъни в бъбреците при кучетата могат да включват жажда, често уриниране и неконтролирано изпускане. Не е изключено животинките да станат апатични, да нямат апетит, да загубят тегло, да повръщат и да имат кафяви петна по езика.

Рак

Ракът при кучетата е все по-разпространено заболяване при възрастните кучета. Анализите на кръвта рядко откриват рак в началото, така че е важно да забележите, че кучето ви има бучки или натъртвания по тялото си, промени в теглото, рани, които зарастват бавно, кървене от устата, носа или ушите. Можете да видите също и слюни, кашлица при кучето, прекомерно задъхване, затруднено хранене и изключителна умора. Други неща, за които трябва да внимавате, са диария, запек или кръв в изпражненията. Успешното лечение на рака е по-вероятно, ако бъде хванат в ранен стадий, така че рутинните проверки при ветеринар са от съществено значение.

Деменция

Синдромът на деменция или кучешка когнитивна дисфункция е медицинско състояние, което причинява загуба на паметта, промени в личността, объркване и дезориентация. Болестта на Алцхаймер при хората е почти същата. Можете да познаете, че кучето ви е с деменция, ако забравя познати играчки, научени трикове, вас, като собственик или дори името си. Сред често срещаните признаци на заболяването са също обикаляне в кръг, блъскане в предмети, изолация, силно безпокойство и други.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest