Miau.bg»Статии»Кучета»Дресура на Кучета»Как да научим кучето си на команди

Как да научим кучето си на команди

Кучето се учи на команди

Да живееш с малко кученце е като да живееш с прохождащо бебе. Малките не познават света около себе си, не са социализирани, нуждаят се от грижа и обич, но имат нужда и да бъдат научени на конкретни навици и команди за кучета. Затова, точно както с децата, трябва да отделяте време за обучение на кучето.

Обучението на новото куче трябва да започне от деня, в който е влязло във вашия дом. Започнете да му помагате да научи името му. По възможност изберете кратко име за куче. Използвайте всяко време, за да играете, нахраните и погалите и то скоро ще разпознае името си и ще отговори, когато бъде извикано. След като то знае името си, ще можете да го използвате, за да комуникирате с него и можете да започнете да тренирате кучешки команди.

Следващата стъпка е да му помогнете да свикне с кучешкия повод и каишката. В началото може да изглежда малко странно, но бъдете търпеливи - ще успеете! Сложете му лека каишка веднага щом палето се прибере вкъщи и тренирайте така. Ако то не е било ваксинирано, ще трябва да го направите у дома и в градината. Палето може да бъде много енергично и да дърпа каишката, когато ги извадите. В този случай опитайте с по-фина каишка. Това улеснява основното обучение както за вас, така и за кученцата.

След като минат първите кучешки ваксинации, между 12 и 16 седмици, то може да премине към срещи с други кучета и тренировъчни класове. Те са жизненоважни за развитието му и са много забавни.

Когато търсите класове за обучение на кучето, търсете такива, които са приятелски настроени, организирани, забавни и използват награди. Бъдете внимателни с кучешките лакомства, когато дресирате кучето. Има някои вредни храни за кучета, за които бихте се изненадали да научите. В ранна възраст храненето на кученцето играе важна роля, тъй като се развиват имунната система, храносмилателната система, зъбите и очите.

Сред най-важните знания, които кутрето трябва да придобие, са командите.

Как да научим кучето си на команди

Първото, което трябва да научите – да привличате вниманието на домашния любимец. Изберете конкретна дума и използвайте винаги и само нея. В противен случай ще объркате животното. Нека да е проста – например Виж, Погледни ме, Внимавай – това, което е най-комфортно за вас. Всеки път, в който успешно кутрето ви погледне, го наградете.

Към следващи важни команди команди за кучета трябва да пристъпите едва тогава, когато кучето е овладяло първата и основна. Най-важните умения за всеки четириног приятел – да сяда, да ляга, да спира, когато му казвате, да идва, когато го викате. Може също да го обучите да дава лапа.

Сядането е добра команда за кучета, с която да започнете. Тя е съвсем проста и животните я усвояват бързо. Как да го направите – вземете малко кучешка храна и повдигнете ръката си, като кучето ви я следва.

Така по естествен начин кутрето ще заеме седящата позиция. Едва когато седне, кажете ясно Седни! . Изчакайте секунда-две, погалете кученцето, окуражете го и му дайте лакомството. Повтаряйте команда Седни няколко дни по около 15 минути дневно.

Дресиране на кучето за разбиране на команди

Не бива да преминавате към друга команда от дресирането на кучето, преди животното да е овладяло едната. Следващата стъпка – да го научите да ляга. Като движение лягането е подобно на сядането, което ги прави особено подходящи да бъдат научени една след друга.

Съветът тук – отделете 15 минути в един ден, в които да обучавате кученцето единствено да ляга. През следващите дни добавете и командата Седни, за да бъде усвоена и да е лесно разграничима за животното.

Трябва да научите кучето да идва, когато го викате. Това е много важна команда, защото може да спаси живота на кучето ви в някои ситуации, особено навън. За това ще ви е нужна малко чужда помощ. Кученцето ви ще ви следва навсякъде, това означава, че другият човек ще трябва да го държи в единия край на стаята, а вие да се позиционирате в другата.

Извикайте Ела! В този момент нека партньорът ви ще пусне животното и то ще дойде. Повтаряйте това по 20 минути дневно, като всеки следващ ден увеличавайте дистанцията – първо в стаята, след това на прага ѝ, после – в съседни стаи. Прилагайте командата и навън, като награждавате животното подобаващо с кучешки лакомства.

Най-важното за малките кученца – не бива да свикват, че всеки път, в който изпълнят исканото, ще получат награда. Също така е важно да преговаряте научените кучешки команди. Може да ги групирате – кажете му да дойде, след това го накарайте да седне. Отидете в друга стая, извикайте го, кажете му да легне. За това нека то получи едно лакомство, а не три.

Уверението, че кучето ви е дресирано правилно, е отговорност на всеки собственик на куче - не само за благосъстоянието на вашето куче, но и за вашето спокойствие.

Без значение от неговата възраст, порода или темперамент, всяко куче може да се възползва от малко инструкции.

Ето пет причини да обучите кучето си на команди

1. Обучението е от полза както за кучето, така и за собственика

Що се отнася до обучението, вашето куче не е единственото, което жъне ползите. Редовната работа с кучето ви помага да разберете по-добре неговите нужди, което ви прави още по-добър стопанин.

Това може да бъде и чудесен източник на упражнения и да отвори нови възможности за вас - колкото по-добре се държи кучето ви, толкова по-лесно е да го заведете, където и да отидете.

Как да научим кучето си на команди

2. За собствена безопасност

Колкото по-добре можете да контролирате кучето си с гласови команди, толкова по-добре можете да го защитите, когато е невъздържано. Освен това, ако кучето се загуби или трябва да бъде настанено в приют, доброто обучение само увеличава вероятността то да е послушно куче.

3. Помага на вашето куче да бъде по-общително

Докато вашето куче се научава да зачита границите и да се държи правилно в социални ситуации, другите кучета (и хората) ще бъдат по-удобни и спокойни около него. В резултат на това повече от тези взаимодействия ще бъдат положителни преживявания за вашето куче.

4. Обучението прави отглеждането на кучето ви гладко

Едно е вашето куче да се подчинява на основните команди на собственика, но успешно обучено куче ще изпълнява и заповедите на другите, когато не сте там.

5. Можете да научите старите кучета на нови трикове

Има много митове, които може да ви попречат да продължите напред с обучението на вашето куче. Но много от тях са просто погрешни, а някои може дори да ви карат да насърчавате лошо поведение на кучето.

Първо, възрастта на кучето не е показател за способността му да бъде обучено. По-възрастните кучета могат да се нуждаят от няколко физически условия, особено по-големи кучета или тези с проблеми с теглото, но те могат да се научат да приемат инструкции също толкова добре, колкото и по-младите кучета.

Добре възпитаното куче изпитва по-малко стрес, взаимодейства по-добре с другите и формира по-силна връзка с вас.

Ето и кои породи кучета се обучават лесно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest