Miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»За паметта на котките

За паметта на котките

Паметта на котките е страхотна

Оказва се, че паметта на котките може да се сравни с тази на слоновете. Според проучванията котешката памет е далеч по-завидна, отколкото смятаме. Котките са животните, чийто лозунг спокойно може да бъде: Живей за момента! Въпреки дзен-идеологията, която вероятно споделят, не можем да отречем богатия им асортимент от спомени за миналото.

Проведените опити с котки, публикувани в научния журнал Поведенчески процеси, споделя изключително позитивни резултати относно паметта на котките. По време на опита животинките били представени на съдържанието на няколко контейнера с храна, като 15 минути по-късно процесът бил повторен с цел да се провери дали помнят с кого са имали интеракция.

Разбира се, паметта на котките е далеч по-стабилна и продължителна, когато елементът котешка храна участва в ситуацията. В друг опит доброволец скривал обект в един от четири контейнера. Пухкавите субекти на експеримента се затруднявали в намирането му след 30-тата секунда.

Когато говорим за грациозните писани, дългоскрочната им памет се оказва далеч по-последователна от краткосрочната. Затова дори дълго време след неприятна интеракция с даден човек котката ще го запомни и отново ще реагира негативно.

Специалистите споделят, че резултатите от тренировките на котки са по-добри поради това, че наученото се задържа около 16 часа след урока (особено ако го асоциират с облага), докато при кучета цифрата е около... 5 минути.

Затова и кучетата изискват по-структурирани и продължителни тренировки. Някои фактори като навлизането в старост засягат паметта, като обикновено с възрастта тя преживява все повече грешки.

Добре е да сме наясно с паметта на котето ни – така ще може да манипулираме в ситуации, в които да отговорим на нуждите на животното, като например смъртта на стопанина му.

Паметта често диктува поведението – въпрос на трениране е дали то ще е положително или отрицателно. В крайна сметка предпочитаме любимеца ни да ни свързва с доверие, а не със страх.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest