miau.bg»Статии»Мъници»Други Мъници»Особености в размножаването при чинчилите

Особености в размножаването при чинчилите

Angel ValejoAngel Valejo
Новак
1713
Особености в размножаването при чинчилите
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Една от първите асоциации, когато се заговори за гризачи, по всяка вероятност е размножаване. Кой не е чувал израза: Плодят се като зайци! Или като мишки, като плъхове и така нататък. И тук обаче, както и във всичко, правилото си има изключение: чинчилата!

Този пухкав, симпатичен домашен любимец от разред Rodentia (гризачи), е забележително сдържан в това отношение! Първата особеност, която ги отличава от останалите гризачи, е фактът, че чифтосването при домашните чинчили е възможно само между екземляри, които са живели заедно в една клетка поне няколко месеца.

За сравнение - женското морско свинче е готово да се размножава на 4-седмична възраст, мъжкото - на 3-седмична, и изобщо не им е важно дали са се виждали преди това! Подобно поведение имат и останалите гризачи - и, понеже това не е достатъчно, нерядко раждат по над 6 малки на един път! Не и чинчилата обаче - освен, че имат нужда от дълго опознаване и сближаване с партньора, обикновено чинчилите раждат две малки - в редки случаи три или четири, а понякога и само едно.

Чинчилите навлизат в състояние на сексуална възбуда циклично - на всеки 40 дни (от 30 до 50, според породата). Когато това се случи, в рамките на около 7 дни чинчилите са готови за създаване на поколение. При навлизане в тоя цикъл чинчилите стават особено общителни и активни, дори през деня, и започват характерни гонки из клетката.

С напредването на периода половите органи и при мъжкия, и при женската, увеличават размерите си и добиват изразено розов цвят. Обикновено на третия ден влагалището се открива и изпуска бял или перлен на цвят секрет. Това се повтаря през около 12 часа в рамките на целия цикъл и обикновено всеки път следва съвкупление. Важно е в тоя период да възпрепятствате животните от любимите им пясъчни бани!

Успешността на самото оплождане зависи от индивидуалното състояние на животните, но и от фактори като климат и годишен сезон. Най-ползотворен е периодът януари - февруари.

Бременност при чинчилите

Бременността при чинчилите трае 110 дни (105-120, според породата). Да се диагностицира бременност в начален стадий е и трудно, и рисково - да разберете дали животното е бременно без намесата на ветеринар е почти невъзможно, а изследването, макар и извършено от експерт, може да увреди ембрионите.

Сравнително точен ориентир е да наблюдавате женската за последващи разгонвания - ако в обичайният 30-50 дневен срок тя не навлезе в нов цикъл на сексуална възбуда, това е твърде вероятен признак на бременност. В края на втория месец от бременността се очертават млечните жлези - обикновено четири броя, понякога шест.

Приблизително по същото време или малко по-късно вече е възможно да се усетят ембрионите чрез опипване - но е силно препоръчително да не го правите! Най-добре е на бременната чинчила да бъде осигурено максимално спокойствие - спестете ѝ дори посещенията при ветеринар, ако не са наложителни, а с наближаване на времето за раждане е добре да преустановите и разходките.

Въпросното наближаване може да определите естествено според датата, на която смятате, че бременната чинчила е заченала, но и по признаци като набъбване на влагалището, наедряване на млечните жлези и изразено неспокойно поведение от страна на животното, придружено с усилено издаване на характерните за вида звуци. Когато всичко това е налице, до раждането на чинчилата остава около седмица, а когато забележите, че животното е покрило гнездото си с пух от собствената си козина, то това е сигурен знак, че до появата на малките остават 2 - 3 дни.

Някои специалисти препоръчват в тези дни към менюто на бременната чинчила да бъде добавено малко количество глюкоза или захарна вода. С или без промени в храненето на чинчилата обаче, препоръчително е със започването на характерните за последната седмица преди раждането симптоми бременното животно да бъде оставено само, да не бъде безпокоено и да не бъде вземано в ръце.

Раждане при чинчилите

Особености в размножаването при чинчилите

То обикновено се случва рано сутрин - ориентировъчно между 5 и 8 часа. Процесът продължава около час, като варира според броя на малките. Добре е след края на раждането и след като майката се успокои, да огледате половите ѝ органи за евентуални увреждания - и ако е необходимо, да потърсите навреме помощ от специалист. Пясъчните бани са силно нежелателни в следващите три до пет дни след раждането!

Сред особеностите на чинчилите е и фактът, че малките се раждат почти готови за самостоятелен живот!

Разбира се, хранят се само и единствено с мляко, но се раждат с козина, с отворени очи са способни да се придвижват сами в края на първия ден от появата си на бял свят. Ако няколко часа след раждането майката започне да страни от малките, това е сигнал, че вероятно няма мляко и трябва да осигурите изкуствено хранене на малките чинчили.

С какво и как - най-добрите съвети ще получите от ветеринарния лекар. Около две седмици след раждането малките още бозаят, но вече могат да ядат и твърда храна - например зърнени култури. По това време вече може и да социализирате малките - да ги взимате в ръце и т.н. Преди тази възраст съществува риск майката да убие малките, ако нещо ѝ се стори нередно - а е доста трудно да се предположи кое би се сторило нередно на една чинчила. Мъжката чинчила, или бащата, може да бъде пуснат при малките в края на първата им седмица. За един месец здравото, добре хранено малко удвоява размера и теглото си, а на 9 месеца може да бъде обявено за възрастен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest