Miau.bg»Съвети»Какво да правим при одраскване от котка

Какво да правим при одраскване от котка

Какво да правим при одраскване от котка

Котките са обичани домашни любимци, но понякога могат да одраскат неволно.

Одраскването от котка може да бъде болезнено и дори да доведе до инфекции, ако не се вземат подходящи мерки.

С правилната грижа и внимание обаче и вие, и вашият домашен любимец ще можете да се наслаждавате на общуването без неприятни последици.

Какво да правим при одраскване от котка

Когато се получи одраскване от котка, първата стъпка е да се промие раната с топла вода и сапун. Това ще помогне да се премахнат мръсотията и бактериите, които могат да причинят инфекция. След като раната е добре измита, трябва да се изсуши внимателно с чиста кърпа. След това е препоръчително да се дезинфекцира с антисептик като йод или хлорхексидин, за да се убият бактериите.

Обработка на раната от одраскване

След първоначалното почистване и дезинфекция на раната е важно да се наблюдава за признаци на инфекция. Превръзката на раната с чиста марля или пластир ще помогне да се предпази от допълнително замърсяване. Важно е раната да се проверява редовно и превръзката да се сменя, за да се предотврати задържане на влага и замърсяване.

Кога да потърсим медицинска помощ

Одраскванията от котки обикновено са повърхностни и се лекуват бързо, но в някои случаи може да се наложи медицинска помощ. Ако раната започне да се подува, зачервява или има гной, това може да е знак за инфекция. В такива случаи трябва да се консултирате с лекар. Също така, ако не сте сигурни за статуса на вашите ваксини против тетанус, е добре да потърсите медицинска помощ за актуализация на ваксината.

Профилактика на инфекциозни заболявания

Котките могат да пренасят бактерии като Bartonella henselae, причинител на болестта на котешките одрасквания. Затова, дори и при леки одрасквания е важно да се следват гореспоменатите стъпки за почистване и дезинфекция. Превенцията на инфекции включва и поддържане на добра хигиена на домашния любимец – редовно къпане и почистване на ноктите на котката.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 1
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати