Спасиха българско куче-водач с уникална операция

Артър
Снимка: ЦВК

Българско куче-водач, страдащо от сериозно заболяване, беше спасено с уникална операция, явяваща се прецедент не само у нас, но и в световен план. Сложната интервенция бе извършена в София, като в нея взеха участие както ветеринарни лекари, така и хуманни медици. Заедно те отстраниха тумор от сърцето на палето Атър, което от седем години е най-голямата умора на своя незрящ и нечуващ собственик

Артър имаше много голям тумор, който възпрепятстваше дейността на сърцето му. Той умираше, коментират специалистите, заели се със случая му.

Въпреки че лекарите не могат да гарантират, че кучето ще оцелее след интервенцията, се заемат с това огромно предизвикателство, давайки всичко от себе си.

В продължение на шест часа лекарите се борят за живота на Артър, като в хода на интервенцията се налага и сърцето му да бъде спряно за двадесет минути. В крайна сметка сложната медицинска процедура приключва успешно и Артър вече живее втори живот.

Шоколадовият лабрадор дори успя да се възстанови и вече у дома при любимите си хора, за които неговото здраве е най-големият коледен подарък.

Операции, сходни на тази, са се извършвали досега в Токио, Колорадо и Лондон. Такова сърце обаче не беше оперирано. В хуманната медицина подобни интервенции са изключителна рядкост, а във ветеринарната – нещо почти неосъществимо, коментира д-р Ранко Георгиев, цитиран от Дарик.

Стопанинът на Артър признава, че не е взел лесно решението за операцията. В началото той бил на мнение, че тя ще е прекалено мъчителна за питомеца му, но в крайна сметка се решил на нея, надявайки се на чудо, и то наистина се случило.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати