Учени разкриха: Подвижна хранилка ли са хората за кучетата си?

Куче
Прибираща се каишка за кучета 6в1-36%
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Прибираща се каишка за кучета 6в1
50.00 лв.
32.00 лв.
Виж ››

Интересен експеримент проведоха учени, за да проверят дали любовта на кучето към човека е безрезервна. След него стана ясно, че голяма част от палетата са готови да се откажат от храната, за да бъдат поощрени от своя стопанин.

Това означава, че четириногите наистина имат отношение към хората и не ги възприемат само като източници на храна, пише изданието Social, Cognitive and Affective Neuroscience.

Експеримента е извършен от учени от Университета Емъри в Атланта. За целите му специалистите научили палетата да различават три предмета. След като животните изберели един от тях, те получавали определена награда.

Така например, ако палето се спряло на играчка, учените го награждавали с лакомство. Ако пък кучето изберяло фигурка на рицар, получавало внимание на стопанина си. Ако пък палето вземело гребен, то не получавало нищо.

В крайна сметка повечето опашати участници в експеримента предпочели да се спрат на малкия рицар, за да бъдат похвалени от своя собственик.

Според учените това показва, че човекът наистина играе много важна роля в живота на своя домашен любимец и не е просто подвижна хранилка, както се смяташе по-рано.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати