Какво се случва с наследниците на клонираната овца Доли?

Овцата Доли

Генитичните копия на клонираната овца Доли, издъхнала преди тринадесет години в следствие на лошия си здравен статут, вече са на девет години. Въпреки напредналата си възраст обаче те са в задоволително здравословно състояния, съобщават учените, цитирани от световни информационни агенции.

Четирите добичета Дениз, Даяна, Деби и Дейзи са създадени от същите клетки на млечна жлеза, от която е и овцата Доли, известна като първия клониран бозайник в света. Нейните наследнички дойдоха на бял свят почти десетилетие след нея.

Здравословните проблеми и ранната смърт на Доли потвърдили пред учените възможностите клонирането да крие известни здравни рискове. Затова специалистите направили всичко възможно да подобрят технологията и след това изследвали наследниците на Доли, както и други клонирани индивиди.

Те проверили здравината на мускулите и костите на животните, както и някои други здравословни показатели, за да направят обща преценка на състоянието на клонираните животни.

По време на прегледите те открили при добичетата само случаи на лека артроза и умерена форма на артроза, което според учените не е толкова необичайно, като се има предвид на каква възраст са екземплярите.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати