Светът отбелязва Деня на мигриращите птици

Ден на мигриращите птици

На днешната дата редица държави отбелязват Световният ден на мигриращите птици. Идеята на това събитие е да бъде насочено общественото внимание към проблемите, заради които популацията на тези животни намалява все повече с всяка изминала година, съобщават от Българско дружество за защита на птиците.

За никого не е тайна, че броят на прелетните птици започва сериозно да страда заради преследването и убийствата им. Всъщност всяка година повече от един милион мигриращи пернати загиват, а някои от видовете дотолкова са намалели, че в най-скоро време могат да изчезнат.

В Световния ден на мигриращите птици организации от цял свят планират активности, с които да запознаят възможно повече хора с рисковете, застрашаващи популацията на тези животни. Обсъждат се също така варианти, чрез които да се помогне на прелетните птички, както и да се съхранят техните местообитания.

В България Световния ден на мигриращите птици също ще бъде честван. По случай събитието Българското дружество за защита на птиците организира няколко интересни дейности в Провадия и в Природозащитния и информационен си център Източни Родопи.

На 14-ти май (събота) жителите и гостите в Провадия ще имат възможност да участват в наблюдение на птици. Ще бъде проведена също така специална изложба в чест на египетския лешояд.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати