Кои са най-страшните речни чудовища?

Гигантска Змиорка

От три десетилетия насам биологът Джеръми Уейт обикаля планетата и издирва риби-чудовища, които плашат хората до смърт. Той се консултира с рибари и е готов да чуе всякакви истории с надеждата по-лесно да се добере до тези невероятни водни обитатели.

В крайна сметка успява да се добере до чудовищни екземпляри, да ги заснеме и да ги върне във водата. След това той не само споделя кадрите, но разказва за тях и обяснява какви са причините тези видове да нападат хора. Идеята му е по този начин човечеството да спре с изтреблението им, което често пъти се дължи на неоснователен страх към животните.

Сред най-страшните речни чудовища, на които той се натъква, е риба скат, тежаща 140 г. Този екземпляр той открива в аржентинската река Парана. Специалистът обяснява, че тези риби нападат човек, ако той стъпи върху тях. Тогава животните са готови да използват шипа на опашката си, за да се предпазят от нападателите си.

Скат

Друг интересен екземпляр е Конгоанска тигрова риба, която живее в речната система на Конго. Смята се за родственик на пираните. Има 5-сантиметрови зъби, а ръстът ѝ може да се сравни с този на човек.

Достойна за възхищение е така наречената Гигантска пъстра змиорка при Фиджи. Този вид риба може да се види в сладка и студена вода, Носи се слухове, че тези риби ядат хора, но Уейт споделя, че не е намерил доказателства за това.

Биологът разказва и за срещата си с риба сом в Индия. На екземпляра той попаднал, след като решил да провери на място историите за същество, завличащи хора под водата. Изследователят обяснява, че за сомовете е нещо съвсем нормално да хванат движещо се създание и да го завлачат към дъното на водния басейн.

Пирани

На пътя му се изпречва и 2-метрова риба трион, която всъщност е още малка. Възрастните представители на вида обаче могат да достигнат близо 6 метра. Тези животни са застрашени, тъй като лесно се заклещват в рибарските мрежи, след което биват убити от рибарите.

Гигантски австралийски групер пък специалистът среща в австралийски води. Характерно за рибата е, че може да променя пола си и така когато в един пасаж остане без мъжкари, най-голямата и агресивна женска се превръща в самец, пише ТрудБг.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати