Изчезналият брадат лешояд се завърна в България

Брадат Лешояд

Брадат лешояд се роди у нас след цели 60 години отсъствие. Видът бе изчезнал от природната ни територия, след което и от Балканския полуостров изобщо.

Малкото лешоядче се излюпи в стопанството за отглеждане на диви птици в Спасителния център на организацията за опазването на редки видове и местообитания в България Зелени Балкани. Родителите му са внесени от Австрия през 2007 година благодарение на добрите връзки на страната ни със специализирания размножителен център Ричард Фауст. Оттогава до днес екипът търпеливо чакаше появата на първият брадат лешояд.

Девет години след пристигането им в България брадатите лешояди се сдобиха с потомство. Екипът на Зелени Балкани е изключително горд, тъй като страната ни е първата, която успява да размножи брадати лешояди в плен.

В миналото в периода 1916-1927 година в Софийския зоопарк една двойка успя да отгледа цели 11 малки. Тогава малките бяха пуснати на свобода и гнездяха до 1962 година. Тогава бе открита последната птица, убита от ловци край Сливен.

Новороденият брадат лешояд тежи едва 150 г. След няколко дни птицата ще бъде събрана с родителите си. Ако те не успеят да се справят с грижите за нея, тя ще бъде изпратена в Австрия. Там неин приемен родител ще стане обучен за целта брадат лешояд.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати